Sådärja — ”skärgård 2018” är igång

13144
13144

GRÄSÖ — Ingen båttur, bortsett från en bilfärja, men det blev i alla fall en skärgårdshelg i Roslagen såhär i början på januari. Turen till Gräsö utgör därmed första steget på årets skärgårdssäsong, om än inte båtsäsong. Och ska sanningen fram så blir man inte så båtsugen när isen just har lagt sig i viken. Fast det klart, med en bättre isolerad farkost än Clara-Ida så skulle jag inte ha något emot en helgtur till bastun på Ostholmen.

Resan hit i Land Rovern såg jag inte mycket av eftersom jag jobbade sittande i passagerarsätet. Väl på plats har vi inte gjort mycket annat än att elda i spisen, äta god mat, läsa och gå en liten promenad. Så det finns inte mycket mer att säga om saken. Ett lätt snöfall under stora delar av lördagen har belagt klippor och blåbärsris med ett tunt lager vitt. Ett par minusgrader nu på kvällen. Söndag eftermiddag är det återfärd till Stockholm.

I vilket fall, bildspelet ovan visar hur östra Gräsö ser ut i början av januari 2018.

Den här videon från Gräsö är inspelad i september 2017:

En bäck porlar vårligt mitt i vinterlandskapet. Det kan hänga ihop med sankmark precis bredvid som av någon anledning vägrar frysa till. Så här långt i alla fall. Foto: Erik Bergin
In this article