6204
6204

STOCKHOLM — De är som hämtade ur Netflixserien Stranger Things eller valfri B-rulle om mördarlarver: Längs Karlbergskanalen på Kungsholmen har hela träd svepts in i Halloween-liknande väv. Klasar av krälande larver hänger från grenarna och bladen är avätna.

Foto: Erik Bergin

Spökträden har blivit en snackis och folk på promenad stannar, beskådar eländet och knäpper mobilbilder.

”Vet ni vad det är”, undrar en medelålders man på promenad i riktning mot stadshuset en måndageftermiddag.

Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin

Kommer träden att överleva, är en annan fundering. Karlbergskanalen kantas av pil, björk och andra lövträd som nu i juni bäddar in Kungsholmen i böljande grönt. Men där larverna slagit till är bladen försvunna och träden antar en grå ton. Vissa stammar är helt inbäddade av tät väv som ger träden en aningen suddig kontur.

Enligt vad En Resande Reporters Äventyr inhämtat rör det sig om pilspinnmalens larver som slagit till. Den är släkt med häggspinnmalen som lägger väv och äter häggblad på liknande sätt, enligt SvD.

Delar av Limhamn i Malmö är just nu drabbat på liknande sätt, rapporterar lokalpressen.

Foto: Erik Bergin

Själva fjärilen är vit med svarta prickar.

”Den är jättesöt. Det ser ut som en minidalmatiner-fjäril”, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, till SvD.

Foto: Erik Bergin

Och det är heller inga mördarlarver det handlar om, hur otrevliga de än må se ut där de hänger i klasar innehållande tusentals larver uppe i trädkronorna. Normalt överlever träden och producerar nya löv. Angrips träden flera år i rad av mal kan de dock dö, enligt en expert hos Odla.nu.

På vissa håll har larverna till och med brett ut sin väv på marken runt stammarna:

Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin

Naturhistoriska riksmuseet rapporterar att häggspinnmalen, en sorts fjäril, var särskilt vanlig bland annat 2005-2006. Fjärilen finns i hela landet. Som dess namn antyder är det främst häggträd som angrips.

Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
In this article