988
988

Torsdag den 16 augusti gick trehundra tidningar och mediehus i USA till gemensamt motangrepp mot president Trumps ständiga angrepp på den fria pressen. Idén till uppropet kom från The Boston Globe och fick medföljare som The New York Times samt en rad landsortstidningar.

Det de angriper i en stor mängd texter på tidningarnas ledarplats är förstås presidentens angrepp på medierna som ”fake news” och ”folkets fiende”. Flera skribenter skriver även att den fria pressen är fundamental i en demokrati, samt noterar att yttrandefriheten är grundlagsskyddad i USA.

Så här skriver exempelvis Boston Globe:

The press is necessary to a free society because it does not implicitly trust leaders — from the local planning board to the White House. And it’s not a coincidence that this president — whose financial affairs are murky and whose suspicious pattern of behavior triggered his own Justice Department to appoint an independent counsel to investigate him — has tried so hard to intimidate journalists who provide independent scrutiny.

New York Times konstaterar att Thomas Jefferson – en av nationens grundare – hellre valde en fri press utan regering än en regering utan fri press – men det var innan han själv blev president. Att politiker är irriterade på medier är normalt, och tidningar begår också fel då och då, skriver NYT. Men:

In 2018, some of the most damaging attacks are coming from government officials. Criticizing the news media — for underplaying or overplaying stories, for getting something wrong — is entirely right. News reporters and editors are human, and make mistakes. Correcting them is core to our job. But insisting that truths you don’t like are “fake news” is dangerous to the lifeblood of democracy. And calling journalists the “enemy of the people” is dangerous, period.

Skärmdump New York Times.

Tidningarna presenterar även en opinionsundersökning. Enligt den tycker 29% av de som svarat att Trump har rätt i att medierna är ”folkets fiende”. Svaren skiljer sig dock mycket mellan demokrater och republikaner: Bara 12% av de demokrater som svarat håller med, medan 48% av republikanerna håller med.

Grafik: Boston Globe

Trump går, som väntat, till motangrepp via sitt favoritmedium Twitter. På torsdagen twittrade presidenten att ”Det finns inget jag hellre skulle vilja ha för vårt Land än en fri press”, men även att ”mycket av vad den skriver är FAKE NEWS”:

In this article