1119
1119

I den långa rad av kontroverser som omgett Donald Trump sedan han tillträdde som USA:s president 20 januari 2017 så kan tisdagen den 21 augusti 2018 visa sig bli den värsta.

Då dömdes dels Trumps tidigare valkampanjchef Paul Manafort mot sitt nekande för bland annat grova skattebrott. Manafort riskerar flera tiotals år i fängelse.

Paul Manafort vid Republikanernas partikonvent i Cleveland, Ohio, juli 2016. Foto: Erik Bergin

Och dels, än värre, erkände sig Donald Trumps tidigare personliga advokat och ”fixare” Michael Cohen skyldig till skattebrott och brott mot USA:s lagar för det som kallas kampanjfinansiering. Det var Cohen som, berättade han i domstolen, på Trumps order såg till att betala hundratusentals dollar inför presidentvalet i november 2016 till två kvinnor — en av dem porrstjärnan bäst känd artistnamnet Stormy Daniels — som hävdar att de haft sexuella relationer med Trump. Pengar som alltså, enligt Cohen, syftade till att påverka utgången i valet.

Åtalet mot Cohen har byggts av åklagare i New York som i april i år utförde husrannsakan mot Cohens kontor och hotellrum på Manhattan.

[contextly_sidebar id=”XTiUuQYT16Bs6v3mgfe3WEI6eQLE8Vkx”]

Åtalet mot Manafort drevs istället av den särskilda åklagaren, Robert Mueller, som driver den federala utredningen om rysk inblandning i valet.

Särskilt Cohens erkännande är problematiskt för presidenten, eftersom Trump, enigt Cohen, gett order om betalningarna. Trumps tidigare advokat beskyller alltså sin forna arbetsgivare för ett federalt brott.

Trump gick sin vana trogen till attack mot Cohen på Twitter:

I en SvD-analys drar jag slutsatsen att kongressvalet i november blir ett val för eller emot riksrätt mot Trump. Du hittar texten här. Riksrättsfrågan är dock ingenting som vare sig republikanska eller demokratiska politiker talar högt om inför valet. Republikanerna för att de inte vill ha den och Demokraterna för att de inte vill se ut som dåliga förlorare.

På SvD.se och i tidningen:

SvD torsdag 23/8.

SvD.se onsdag 22 augusti 2018.

Om, som jag skriver, Demokraterna vinner majoriteten i representanthuset i november, ”så har partiet i så fall makten över den kammare som initierar en riksrättsprocess. Väcks åtal så tar senaten över. Där krävs två tredjedels majoritet för att fälla. Trump har officiellt stark uppbackning inom partiet, än så länge.”

Att Trump skulle fällas i en riksrättsprocess är dock långt ifrån säkert:

”Om historien är någon vägledning så har presidenten god chans att kunna sitta kvar, om än skadeskjuten. Två amerikanska presidenter har hittills ställts inför riksrätt, Andrew Johnson 1868 och Bill Clinton 1999. Båda friades.”

In this article