1208
Den 21 februari 2018 publicerades i SvD en artikel jag skrev om CIA:s valmanipulation i diverse länder som pågått sedan 1947. Du kan läsa mer om artikeln här och om läsarreaktionerna här. Nedan är texten i sin helhet.

Inte bara ryssar

Hur kom USA på att ryska nättroll försökte påverka presidentvalet 2016? Som man känner sig själv känner man andra: amerikanerna har själva manipulerat val i decennier, visar forskning.

Den 4 september 1970 vann Salvador Allende valet i Chile. Tre år senare avsattes han i den blodiga kuppen som gav militärjuntan med diktatorn Augusto Pinochet makten i Chile i 27 år.

Och i kulisserna till hela dramat stod CIA. Om USA:s spionmyndighet fått sin vilja igenom hade Allende överhuvudtaget inte vunnit valet 1970, då hans socialistregering tog makten. Det visar CIA:s egna offentliggjorda redogörelse av dess många metoder för att infiltrera chilensk inrikespolitik.

Den särskilda åklagaren Robert Muellers utredning om rysk inblandning i USA:s eget presidentval 2016 till förmån för Donald Trump har dominerat mycket av nyhetsflödet runt presidenten det senaste året. Och i fredags offentliggjorde Mueller åtalet mot 13 ryssar som hans utredning menar infiltrerade valet via sociala medier och med politiska aktiviteter på plats i USA inför valet.

Men de ryska försöken att manipulera den demokratiska processen i USA kommer efter decennier av amerikanska försök att göra samma sak i andra länder.

CIA såg på när Augusto Pinochet tog makten i Chile 1973. Foto: chilenska arkiv

– Om du frågar en underrättelseofficer huruvida ryssarna bröt några regler eller gjorde någonting bisarrt så är svaret, nej, inte alls, säger Steven Hall, pensionerad CIA-agent med 30 år på USA:s spionbyrå, till New York Times.

Loch K Johnson har arbetat med att granska den amerikanska underrättelsetjänsten och jobbar numera på University of Georgia.

– Vi har gjort ungefär det här sedan CIA skapades 1947, säger han till tidningen.

– Vi har använt affischer, pamfletter, postutskick, banderoller – you name it. Vi har planterat falsk information i utländska tidningar och levererat resväskor med kontanter, säger Johnson som skrivit en bok om CIA:s historia av valmanipulation.

Statsvetaren Don Levin vid Carnegie Mellon University i Pittsburgh, Pennsylvania, har byggt upp en databas över USA:s försök att styra utgången i diverse val under decennier. Enligt hans forskning har USA lagt sig i andra länders valprocesser 81 gånger mellan 1946 och 2000. Då ingår inte exempelvis stöd för militärkupper, som den i Chile 1973.

I 59 procent av de 81 fallen segrade den sida som USA backade upp, enligt Levin.

Offer för Chiles 27-åriga militärregim under Pinochet. Till höger en bild från Chiles nationalarena, Victor Jara Stadium. Foto: todosnuestrosmuertos & m4tt.ringstad/Foter.com/Flickr

Inför valet i Nicaragua 1990, exempelvis, läckte CIA information till pressen om påstådd korruption hos den sittande socialistiska presidenten, Daniel Ortega. Ortega förlorade, men vann igen 2007. Han vann även valet 2016.

Och när Slobodan Milosevic kampanjade för omval i dåvarande Jugoslavien för arton år sedan satte USA stopp för honom genom att öppet stödja utmanaren Vojislav Kostunica. Kostunica vann.

– Ungefär en tredjedel av de här interventionerna har varit publika, två tredjedelar hemliga. Med andra ord, de har inte varit kända för de väljare som utsatts för dem inför ett val, säger Don Levin i en intervju med amerikanska radiokanalen NPR.

Under många av CIA:s numera kända försök att påverka val och inrikespolitik existerade inget internet eller sociala medier, som ryska ”troll” gjorde bruk av för att skapa oreda i USA:s politiska process.

I stället agerade CIA ofta genom hemligt ekonomiskt stöd till kandidater eller partier, alternativt att skicka rådgivare till valkampanjer. I verktygslådan fanns även vad Levin kallar ”smutsiga trick”, som att exempelvis läcka information som var skadlig för endera kandidaten.

SvD 6 mars 2018.

I ett Italien präglat av svallvågorna efter kriget och Moskvas försök att flytta fram positionerna drog CIA igång en massiv kampanj 1948 för att backa upp det kristdemokratiska partiet – komplett med fabricerade historier om kommunistiska sexäventyr och högar med kontanter att använda i kristdemokraternas valkampanj.

CIA-agenten Mark Wyatt, som avled 2006, blev en av byråns huvudmän bakom den italienska kampanjen.

– Vi hade säckar med pengar som vi levererade till utvalda politiker för att täcka deras politiska utgifter, affischer och pamfletter, berättade Wyatt i en CNN-dokumentär 1995.


5 fall: Så ”fixade” CIA valen

Helikoptrar och hemlighetsmakeri. Från CIA:s start 1947 har spionbyrån engagerat sig i att försöka påverka utgången i val och politiska processer världen över, visar forskning och släppta CIA-dokument. Här är fem dokumenterade fall.

LAOS

Från början av 1950-talet till åtminstone Vietnamkrigets slut var USA genom CIA djupt engagerat i mycket som rörde Laos inrikes angelägenheter, inte bara val.

1950 börjar CIA bygga upp ett hemligt flygbolag, Civil Air Transport (CAT) för att backa upp dess operationer. Helikoptrar används bland annat för att släppa ned flygblad inför val, enligt CIA:s egen redogörelse.

CIA bygger också upp paramilitära styrkor i Laos som bekämpar nordvietnamesiska trupper.

CHILE

Med start under tidigt 1950-tal började CIA bygga upp resurser för att kunna påverka Chiles inrikespolitik och val, enligt släppta CIA-dokument.

CIA har medgett att man visste om planerna på att störta Allende, även om spionbyån inte var aktivt involverad i planeringen.

Tre år före militärkuppen 1973 stödde CIA bland annat en plan att kidnappa en chilensk general, René Schneider, som vägrade använda armén för att stoppa parlamentet från att rösta fram Allende som vinnare av valet 1970. Kidnappningen misslyckades, men generalen sköts ihjäl två dagar senare.

ITALIEN

Med början vid valet 1948 agerade det då nybildade CIA för att hindra kommunisterna från att ta makten i Italien, genom att stödja demokratiska krafter. Programmet kom att utgöra förlaga till senare hemliga interventioner i bland annat Chile, enligt CIA.

CIA:s aktiviteter i Italien fortsatte under stora delar av det kalla kriget. En numera avhemligad rapport från oktober 1968 redogör för hur CIA oroar sig för att Sovjet försöker stärka greppet över Italien via det bångstyriga italienska kommunistpartiet, som CIA agerar för att stoppa.

NICARAGUA

Inför valet i Nicaragua 1990 gav CIA information till tysk press som innehöll korruptionsanklagelser mot marxisterna i regeringen, enligt amerikanska forskaren Don Levin.

Oppositionen använde informationen för att vända opinionen mot Daniel Ortegas vänsterregering, vilket lyckades och utmanaren Violeta Chamorro vann valet.

ISRAEL

Det finns flera exempel på hur USA försökt påverka israeliska val, både öppet och i lönndom. Strategin har ofta varit att backa upp kandidater som ansetts stödja fredsprocessen med palestinierna.

1996 stödde president Bill Clinton öppet Shimon Peres som efterträdare till den mördade premiärministern Yitzhak Rabin. I stället vann Benjamin Netanyahu och hans parti Likud.

Tre år senare skickade Clinton en grupp rådgivare inklusive den erkänt skicklige strategen James Carville för att hjälpa Ehud Barak att besegra Netanyahu. Det lyckades bättre och Barak vann med 56 procent av rösterna.

– Vi var övertygade om att om Netanyahu blev vald så skulle fredsprocessen vara stängd för säsongen, säger dåvarande amerikanska UD-medarbetaren Aaron David Miller till Los Angeles Times.

Källor: CIA, Don Levin/Carnegie-Mellon University, New York Times, Los Angeles Times, Washington Post
Fotnot: Artikeln är publicerad i SvD i februari-mars 2018.
In this article