948

NEW YORK – Jag hade hoppats rapportera om roliga saker från New York. Men det får vänta lite, för nu sitter jag här igen med en havererad och dyr Mac-dator som Apple hade godheten att sälja till mig för bara lite drygt ett år sedan, december 2017. När jag försöker starta den syns en blinkande mapp med ett frågetecken. Ingenting annat händer.

Förra gången ett Mac-haveri inträffade, också i New York, ville Apple skicka min då runt ett år gamla MacBook Air på reparation för ett antal hundra dollar. Det som fanns på hårddisken frånsade sig företaget allt ansvar för att försöka rädda. Det slutade med att jag lyckades rädda innehållet själv — genom att lägga datorn i frysen varvid den startade.

Nu tre år senare är det alltså dags igen. Fast med den inte obetydliga skillanden att tricket med att frysa ned datorn inte fungerar. Min MacBook Pro är och förblir död. På Apple erbjuder de sig att laga den för $500, men förstås utan att göra något försök att rädda informationen på hårddisken.

Jag tycker att detta är skitdåligt. Att en nästan ny dator kraschar må vara hänt. Att två på raken havererar finner jag oacceptabelt. Jag kan inte dra någon annan slutsats än att Apple brister grovt i sin kvalitetskontroll, alternativt försöker göra mer avancerade produkter än företaget klarar av.

Resultatet blir att jag inte längre vågar lita på en Mac-dator. Har nu gått till Best Buy och köpt en Windows-PC som kostar ungefär en fjärdedel av en MacBook Pro, men som har pekkänslig skärm vilket min Mac inte hade. PC:n har även exempelvis en massa praktiska USB-portar och kortläsare, detaljer som Apple tagit bort från sina datorer.

Betalar jag runt 20 000 SEK för en ny dator förväntar jag mig helt enkelt mer av den än vad Apple levererar. Tack och adjöss, Tim Cook.

In this article