1338 0
1338 0

NEW YORK, ONSDAG — Plötsligt dog bara min MacBook Air, en ett drygt år gammal dator, och vägrade starta igen. Det enda som visades på skärmen var ett blinkande frågetecken. Och kvar där på hårddisken låg min bokföring, bland mycket annat.

Så började en flera dygn lång nervös väntan på… ja på vadå, att problemet skulle lösa sig självt? Jag ringer Apples support, som visserligen är hjälpsam men som ändå konstaterar att jag måste boka tid för service på Applebutiken i Soho. Hårddisken syns inte i något nödverktyg som jag lyckas starta på den annars döda datorn och några filer går absolut inte att komma åt.

Så ser en MacBook Air ut inuti.
Så ser en MacBook Air ut inuti.

Sagt och gjort, jag är hos Apple på utsatt tid på måndagen. En supportkvinna kör ett diagnostiskt test, som mycket riktigt visar att hårddisken inte går att kommunicera med.

”Du får skicka den på service så byter de hårddisk”, förkunnar hon.

Jamen mina filer då, det jag har på disken?

”Tyvärr, den behåller Apple. Men du kan få tillbaka den för $400, så kan du ta den till ett annat företag som kanske kan rädda innehållet”, blir svaret.

Det är inte gott nog. Jag vill först få utrett om det verkligen är disken – eller minneskortet, som det är numera handlar om i bärbara datorer – som pajat, eller om det kanske i själva verket är en kabel till hårddisken som glappar.

Så jag tar datorn med mig igen och åker till B&H, den gigantiska elektronikbutiken på västra Manhattan som har allting. Mycket riktigt, en Mac-expert uppenbarar sig.

”Hmm, du ska ha en sån här”, säger han och pekat på skärmen. Det är en liten grå låda av metall i vilken man pluggar in hårddisken från MacBooken och kopplar in lådan till en annan dator. På så vis ska det gå att läsa innehållet och rädda filerna.

”Men vi har bara en väldigt dyr version här. Så det är bättre att du beställer på nätet”, säger han.

Jag beställer lådan direkt via mobilen, och går sedan en långpromenad över Manhattan hem igen. Det är kyligt och ett par minusgrader ute. Datorn ligger i en tunn väska.

Väl hemma trycker jag för skojs skull på datorns startknapp. Och den hoppar igång! Åtminstone så pass länge så jag precis hinner logga in, sedan låser den sig igen och är död.

Temperaturen! Air:en var varm när den pajade, men kall när den startade igen. Jag testar att lägga in den i frysen. Och vips, så hoppar den igång igen.

Jag blir så upprymd att jag redovisar min upptäckt på Facebook:

kyldator

Det visar sig alltså att min Macbook Air bara startar i minusgrader. Så nu ligger den här i frysen bredvid en 37:a Aalborgs för att komma i rätt arbetstemp. Det tipset sa de inget om hos Apple i förmiddags. Underleverans.

Posted by Erik Bergin on Monday, February 15, 2016

Men trots upprepade försök så kan jag inte få den att fungera så länge att jag hinner kopiera mina filer. Den dör om och om igen, och visar dessutom tecken på att blir alltmer krasslig även i nedkylt tillstånd.

Det blir onsdag, och mitt paket med den lilla metallådan levereras.

Jag skruvar ur hårddisken – som i själva verket är ett kretskort med ett par minneskort fastlödda – och pluggar in den i lådan och kopplar lådan till en annan dator.

Så här ser den öppna hårddisklådan ut (kostnad: 800 spänn):

air-haveri1
Den specialbeställda lilla lådan i vilken Mac-hårddisken ska monteras för att kunna läsas.

Ingenting händer.

Nu börjar jag misströsta om alltihop och anar att jag kommer få sitta och göra om sex månaders bokföring.

Men så gör jag ett sista test: jag lägger in enbart hårddisken och den lilla lådan i frysen i tio minuter.

Pang – det funkar! Jag kan logga in på hårddisken, leta runt bland mapparna och hinner lagom ladda över allting innan kretskortet blir för varmt igen och kontakten bryts.

air-haveri3
Hårddisklådan i frysen.

Någonstans på kretskortet finns ett glapp som försvinner när metallen blir kall och drar ihop sig. Var, är frågan. Och hur tusan kan det bara uppstå helt plötsligt? Sa någon att datorer var logiska?

Till slut, efter fyra nervösa dygn, har jag lyckats säkra mina filer och fakturor. Bredvis här i soffan ligger visserligen en MacBook Air utan hårddisk, och bredvid den ligger själva hårddisken som inte visar något livstecken så länge den befinner sig i rumstemperatur.

Men nu vet jag i varje fall hur jag kommer åt filerna: in med den i frysen i 10 minuter bara. Det sa de inget om hos Apple.

 

In this article