889
889

DES MOINES, IOWA — I slutet av februari kom återigen nyhetsrapporter som tydde på att Robert Mueller, den särskilda åklagaren som sedan våren 2017 utreder rysk inblandning i presidentvalet 2016, är klar med sin 20-månader långa megagranskning snart.

Det spelar dock egentligen mindre roll exakt när den kommer, mera intressant är vad som händer då.

Många demokrater hoppas på att granskningen ska ge stöd för ett riksrättsåtal mot president Trump, vilket partiet visserligen har makten att inleda. Om Demokraterna däremot har makten att få till en fällning i den av Republikanerna kontrollerade senaten är mera oklart.

Men vi tar det från början.

Vi vet några saker om Muellers granskning:

• 34 personer och ett antal företag har åtalats i utredningen hittills. Bland dem flera av Trumps tidigare närmaste män, som dock främst dömts eller erkänt sådant som exempelvis skattebrott och bankfiffel. Vi vet också att en rad Trump-medarbetare, inklusive medlemmar i hans egen familj, hade en rad möten med ryssar runt valet som de försökt dölja.

• Mueller kommer att lämna in granskningen till justitieminister William Barr när han är klart. Barr beslutar sedan vad som händer med den, men han måste enligt regelverket lämna över en sammanfattning till politikerna i kongressen.

• Sannolikt blir den sammanfattningen, eller delar av den, offentlig på ena eller andra sättet. Lika troligt är att hela utredningen – tioteusentals sidor med förhör, utskrifter av telefonsamtal, konversationer, epost och andra dokument – inte blir offentlig.

• Det vi också vet är att ingen vet exakt vilka ”bevis” Mueller har mot Trump personligen. Om det alls finns några som tyder på att Trump själv visste om eller medverkade till ryskt valfiffel så har de i varje fall inte läckt ut hittills. Det närmaste någon kommit, såvitt känt, är förmodligen Trumps ex-advokat Michael Cohens påstående om att Trump fick veta att Wikileaks var på väg att släppa tusentals stulna Clinton-mejl. Men det är inte samma sak som att Trump kände till att ryssar stulit dem.

Alltså, det är högst oklart om Trump personlig kan hållas ansvarig för något alls, bortsett från de brott han redan är beskylld för av olika åklagare (bland olaglig kampanjfinansiering i fallet med ”hush money”-betalningar till Stormy Daniels).

Dessutom pågår en rad andra utredningar, som drivs både av åklagare i New York och av utskott i kongressen. Dessa lär rulla vidare i åtskilliga månader. Först när de är klara kan man anta att det demokratiska ledarskiktet i representanthuset (med talmannen Nancy Pelosi i spetsen), som partiet kontrollerar, är berett att ta beslut i riksrättsfrågan.

Så långt gäller det det rent utredningstekniska.

Men sedan kommer politiken. För ett riksrättsåtal mot Trump kommer oundvikligen att uppfattas som en politisk manöver, vilket den till viss del också är.

Demokraterna har att fundera på det politiska pris en sådan manöver har. Det är inte självklart att partiet stärker korten inför nästa års presidentval. Särskilt inte som utsikterna till en fällning av presidenten är små, åtminstone så länge inget nytt alarmerande framkommer som får Republikanerna att ge upp sitt mestadels cementhårda stöd av presidenten.

För även om Demokraterna inleder en riksrättsprocess i representanthuset, som har demokratisk majoritet, så avgörs en sådan i senaten, där Republikanerna stärkte sin majoritet med ett par mandat i kongressvalet i november. Det krävs två tredjedelars majoritet för en fällning. Det innebär att ett femtontal republikaner måste rösta med den demokratiska moniriteten för att Trump ska åka ut.

Så om Demokraterna drar igång en riksrätt så är det troligt att Trump i så fall frias. Han må vara skadeskjuten, men sitter kvar. Och Demorkaterna riskerar en polariserande debatt om maktövergrepp och kuppförsök, samtidigt som valet i november 2020 närmar sig.

Min bedömning är att det inte blir någon riksrätt mot Trump. En brasklapp är förstås om Mueller eller någon annan utredning överraskar och levererar den ”smoking gun” som av allt att döma saknas just nu.

Men allat annat lika, så att säga, så gör Demokraterna klokast i att satsa på att vinna valet 2020 och peta bort Trump på vanligt sätt istället.

In this article