Så fotograferar du en timelapse

1583
1583

MUNKHOLMEN Fotografering är kul. Har du dessutom gott om tid kan du ägna dig åt timelapse-fotografering. Det handlar om att ta en massa bilder, exempelvis en var tredje sekund, och sedan göra en video av dem.

Så här blir det:

Timelapse-filmen visar FDR Drive i höjd med 90th Street, New York. Foto: Erik Bergin

Tekniken finns numera i vilken smartphone som helst (hos Apples iPhone heter den ”Uppsnabbat”), men är ofta inte särskild bra och saknar inställningsmöjligheter. Vissa professionella eller bättre hobbykameror har den också inbyggd.

Timelapse-funktionen i en iPhone.

För att det ska bli bra behöver du kunna ställa in hur ofta en bild ska tas, exempelvis var tredje eller tionde sekund.

Men för att göra det ännu lite roligare kan du även låta kameran röra sig samtidigt.

Då krävs en så kallad ”slider”, helst motordriven, som får kameran att röra sig långsamt samtidigt som den tar ett par hundra bilder.

Movie Maker 2.

Jag har införskaffat en slider från Grip Gear som heter Movie Maker 2, men det finns flera andra på marknaden. En smidig portabel enhet som jag blev sugen på är Smartta Slider Mini. En annan liknande modell i olika storlekar finns hos Rhino. Movie Makern är dock svårslagen vad gäller pris (om än inte kvalitet) såvitt jag sett.

För dig som undrar vad tusan jag pratar om så har jag skrivit om timelapse-fotografering tidigare här och här.

På Munkholmen söndag 29 september testade jag min Movie Maker igen – ett av resultaten ser du i videon här ovanför.

Timelapse-filmen i slutet består av 210 bilder, vilket är förklaringen till varför den här typen av fotografering är rätt tidsödande. Men också rolig att experimentera med.

Foto: Erik Bergin

TRE TIPS:

1. Avgörande för om din timelapse blir bra eller inte är att fundera på hur ofta du ska låta kameran ta bilder. Det i sin tur beror förstås på motivet. Handlar det om bilar på en motorväg som rör sig snabbt så måste du ha korta tidsintervall, annars hoppar bara bilarna när du spelar upp bilderna i snabb takt.

Se exempelvis min timelapse från motorvägen FDR Drive i New York i videon ovan.

Foto: Erik Bergin

Är ditt motiv däremot långsamt, som moln som rör sig över himlen eller dimma som driver över en äng eller fjärd, kan du ta färre bilder per tidsenhet.

Men det krävs ofta flera försök för att få till det rätt – i timelapsen från Munkholmen tog jag bara en bild var tionde sekund, vilket visade sig vara lite för lång tid emellan.

2. En annan variabel att laborera med är förstås hur snabbt din slider, eller kanske åkskena i brist på bättre svenskt ord, ska röra sig. Ett grundtips: låt hellre kameran röra sig för långsamt än för snabbt, vilket riskerar ge en ryckig film.

3. En tredje sak att tänka på är din exponeringstid. Se videon från motorvägen FDR Drive i New York här ovanför. Där jobbade jag med 1/30 sek eftersom jag ville ha fotografera trafiken med rörelseoskärpa.

Foto: Erik Bergin

När du sedan har dina 200-300 bilder återstår förstås att göra redigera dem och skapa en video av sekvensen. Hur det går till återkommer jag till framöver.

In this article