1035
1035

VECKANS ANALYS — I mars 1791 införde det nybildade Amerikas Förenta Stater skatt på sprit.

USA:s första president George Washington fick sedan ägna bättre delen av det året åt att hantera ett ilsket whiskeyuppror, och förklara för delstaterna vad unionen de just gått med i kunde uträtta för dem och varför de behövde betala för det.

Moderna presidenter har lagt ansenlig möda – vissa mer än andra – på samma arbetsuppgift som Washington, 300 år senare: förklara vad staten är till för.

Joe Biden gjorde sin starkaste insats hittills i den grenen när han i onsdags i ett tal i kongressen (se video nedan) lanserade sin tredje stora reform på under hundra dagar: ett megapaket värt nästan 2 000 miljarder dollar på saker som barnomsorg, billigare utbildning och betald semester. Samt högre skatt för höginkomsttagare.

George Washington. Foto: Wikipedia

Det säger något om USA (frågan är vad) att sådana reformpaket – en del av samhällsväven i Europa sedan decennier och konstant inristade punkter sedan länge på Demokraternas att göra-lista – betraktas som höggradigt kontroversiella i vissa politiska läger.

Ändå är känslan att det inte är reformpaketet i sig som är Bidens poäng. Chansen att det ska passera oskadat genom kongressen är dessutom minimal.

Poängen är istället att Biden försöker förklara för folk vad en modern stat kan uträtta. Se till att folk kan ta ledigt med betalning. Se till att föräldrar kan fortsätta jobba efter en födsel. Se till att folk kan utbilda sig. Lösa folks problem alltså.

Man hör nästan Biden föra ett resonemang ungefär som, ”OK, whatever, gör som ni vill – men det här är vad ni skulle kunna få om ni väljer min väg.”

Men USA var, invänder många, aldrig tänkt att vara en kopia av Europa med dess dyra välfärdssystem. USA:s själva DNA bygger på individualism och var man är bäste dräng-mentalitet, anser vissa. Misstron mot den federala staten är stor, och ibland av goda orsaker.

Ex-senatorn och tidigare vicepresidenten har mer erfarenhet av hur den federala stat han försöker stöpa om fungerar än någon president i modern tid.Erik Bergin

Så vad av Bidens budskap kan få någon varaktig verkan?

Kanske ligger svaret i att studera vem Joe Biden egentligen är. Närmare 80 år gammal, har ex-senatorn och den tidigare vicepresidenten mer erfarenhet av hur den federala stat han försöker omforma fungerar än någon president i modern tid, kanske någonsin.

När han försöker förklara vad staten ska leverera gör han det med detaljerad kunskap om hur det i så fall skulle kunna gå till.

Det är inte alla man kan säga det om. Trump kom förstås ingenstans i närheten. Obama var en finmejslad akademiker och professor, höjt över vanligt folk nivå. George W Bush var från början en gladlynt playboy, som visserligen växte med uppgiften om kriget mot terrorn men som kom att konsumeras av krigen. Clinton hade ambitioner, men sumpade dem med kvinnoaffärer.

Joe Biden. Foto: Gage Skidmore/Flickr

Kanske kommer Ronald Reagan och Bush den äldre närmast Biden när det gällde att ha en verklig ambition om att förklara för amerikanerna vad deras stat verkligen var till för. Om än med annorlunda mål än de Bidens administration har nu.

Bidens ”Job Approval” är, 100 dagar in, strax över 50 procent. En hel del tyder på att han går hem hos ganska många, även om det kan ändras om hans reformer strandar i kongressen kommande månader, vilket verkar troligt.

Men kanske kan vi redan ana hans eftermäle. Att i en tid av kompromisslöshet, konspirationsteoretiker, lögner och ”fake news” ändå lyckas förklara för amerikanerna vad deras stat skulle kunna uträtta, och har ambitionen att uträtta. Vare sig folk håller med om att det är dess roll eller ej.

Vad tycker du om analysen? Hör av dig!

[contact-form-7 id=”34540″ title=”Tyck till! Veckans analys”]

In this article