648
648

VECKANS ANALYS — Konspirationsteoretikern Alex Jones dömdes nyligen av en domstol i Massachusetts till motsvarande närmare 11 miljarder kronor i böter för att ha spridit lögner om skolmassakern i Newtown 2012. Närmare bestämt har Jones hävdat i flera år att masskjutningen, där 26 dog varav 20 var småbarn, aldrig hänt och att händelsen var riggad av myndigheterna.

Anhöriga till offren utpekades som lögnare och skådespelare. Alex Jones supportrar ägnade flera år åt att trakassera familjerna. Jag rapporterade nyligen om detta i SvD.

Alex Jones. Foto: Wikipedia

Jones driver konspirationssajten Infowars samt har en radioshow där han löpande sprider lögnerna. Konspirationsteorierna om massakern i Newtown, vid Sandy Hook Elementary School, har varit en ekonomisk succé för honom, och han beräknas ha dragit in miljoner dollar på att sprida dem.

Sett ur ett moraliskt och etiskt perspektiv så borde det inte vara så mycket att säga om saken. Jones fälldes för förtal och ärekränkning, vilket det finns amerikanska (och svenska) lagar för.

Ändå kom omedelbart reaktionen från republikansk ytterhöger att domen var ett angrepp på yttrandefriheten. Bland andra Marjorie Taylor Greene, representanten från Georgia som tidigare backat upp konspirationsteorin Qanon och händelsevis är en av Donald Trumps största fans i kongressen, uttalade sig på Twitter:

”The war against Alex Jones is a war against us all”.

En annan republikan, Charlie Kirk, jämförde Jones konspirationsteorier med nyheter från CNN och New York Times:

Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon har tidigare hyllat Jones på sin egen radioshow. Och inom bland de så kallade MAGA-republikanerna (Make America Great Again) har Jones lyfts till en sorts yttrandefrihetsmartyr ända sedan åtalen mot honom började rulla.


Författaren och journalisten Erik Bergin har skrivit reportageboken ”Efter Trump”. Läs mer här.

VILKET USA LÄMNAR TRUMP EFTER SIG?

LÄS MIN BOK ”EFTER TRUMP”


Detta försvar av Alex Jones och det informationsmässiga nonsens han sprider kan verka konstigt, men är egentligen logiskt.

Republikanen Marjorie Taylor Greene. Foto: Wikipedia

Det bottnar den ideologi som vuxit fram inom Republikanerna, särskilt under Trumperan, där fakta reduceras till åsikter och partsinlagor, och där det inte går att fortsätta vara lojal med partiet om du inte – åtminstone offentligt – stödjer den rad konspirationsteorier som etablerat sig inom partiet.

Det finns numera gott om bevis på vad som händer med dem som hellre sprider fakta än konspirationer inom Republikanerna. Det mest kända exemplet i år är förmodligen Wyomingrepublikanen Liz Cheney. Hon vägrade att ställa upp på Trumps fantasi om ”massivt valfusk” och är en av dem som leder 6 januari-utredningen. Men hon röstades bort i primärvalet inför november månads kongressval och har straffats av partiet.

Det finns fler. Senatens minoritetsledare Mitch McConnell har offentligt sagt att Joe Biden är USA:s rättmätiga president. För det har han fått ta emot hot och attacker från Trump och Trumpfans.

Brad Raffensperger, Georgias republikanska valminister som vägrade ställa upp på att ”hitta” knappt 12 000 Trumpröster efter valet 2020, vann visserligen sitt primärval i våras. Men han försvarade Georgias valresultat till priset av omfattande hot mot sig och sin familj från ex-presidenten och hans anhängare. (Jag skriver om Raffensperger och Trumps påtryckning i januari 2021 i min bok, ”Efter Trump”.)

 

En rad andra republikanska kandidater som inte bekänner sig till Trumps och partiets konspirationsideologi har  röstats bort i sommar inför valet tisdag 8 november. Flera av dessa Trumpsupportrar kandiderar till poster som valminister och guvernör. Vinner de i november får de hand om rösträkningen i sina delstater inför presidentvalet 2024 – där Trump förväntas ställa upp igen.

Man kan inte ha en fungerande demokrati om inte politiker och politiska partier står redo att erkänna en förlust. Men det har dessa republikaner visat sig oförmögna att göra.

Det krävs sannolikt åratal av forskning för att helt förstå mekanismerna bakom konspirationshögerns framväxt, och hur den mer eller mindre kunnat ta över ett helt parti i det 21:a århundradet. CNN rapporterade i somras om en undersökning som visade att en av fyra republikaner attraheras av Qanon-konspirationsteorin. Den dikterar bland annat dikterar att Trump ska återinstalleras som president och avslöja en pedofilring inom Demokraterna.

Public Religion Research Institute poll earlier this year showed about one-fourth of Republicans are drawn to the bizarre fantasies of QAnon, a movement that contends Satan-worshipping pedophiles control the government and the media. Competing for their allegiance pushes Republican politicians past the point of credibility.

Men enbart det räcker inte som förklaring. Många böcker har skrivits och fler kommer att skrivas, och ytterligare TV-dokumentärer produceras, om fenomenet. En komplett förklaring kommer förmodligen att visa så småningom att trenden inleddes långt före Trump och hans fyra år i Vita Huset, vilket jag också skriver om i ”Efter Trump”.

Och den vars ideologi bygger på konspirationsteorier utan förankring i verkligheten – som exempelvis att Trump vann valet 2020 – kommer att, förr eller senare, stöta på problem. Någon gång återgår Republikanerna i bästa fall till att vara ett parti ungefär som andra, där det är inte bara tillåtet utan nödvändigt att kunna acceptera fakta.

Men innan det sker hinner mycket skada orsakas i USA. Väljare inom båda partier är överens om att USA:s demokrati är under akut hot, enligt en nyligen genomförd undersökning. Men det är också mer eller mindre det enda de verkar vara överens om.

In this article