58
58

VECKANS ANALYS — CPAC, den årliga konservativa konferensen där Donald Trump varit huvudnummer i flera år nu, hålls det här året i Washington DC mellan 1 och 4 mars. Conservative Political Action Conference, som förkortningen står för, har även 2023 Donald Trump som huvudtalare.

Men det mest intressanta med årets konferens lär bli vilka som inte dyker upp.

För samtidigt som CPAC så hålls ett annat event i Florida. The Sunshine State är Trumps hemdelstat – men även dito för hans troliga främsta motståndare när det kommer till att vinna Republikanernas nominering till presidentkandidat för 2024: Floridas republikanska guvernör Ron DeSantis.

CPAC. Foto: Gage Skkdmore/Flickr

DeSantis skippar alltså CPAC. Istället spenderar han tiden hemma med att umgås med konservativa ekonomiska donatorer i Palm Beach, Florida, på ett event som kallas Club of Growth. Det finns också uppgifter om, enligt Newsweek, att DeSantis är planerad att delta i andra konservativa event i Texas och Kalifornien medan CPAC pågår.

ANNONS

CPAC 2021: Trumps väntas få stöd av partiet

DeSantis frånvaro kan man tolka på två sätt:

1) Umgänget med konservativa donatorer innebär att han närmar sig en lansering av en egen presidentvalskampanj.

2) Och eftersom han gör det vill ha markera avstånd från Trump.

Intressant är att Mike Pence, Trumps tidigare vicepresident, också väntas delta på Club of Growth. Nikki Haley, South Carolinas tidigare guvernör som nyligen lanserade en egen valkampanj, och ett par andra hyfsade namn som Texassenatorn Ted Cruz, stressar mellan Club of Growth i Florida och CPAC i DC för att slippa välja läger.

Men faktum är att Trumps deltagande som keynote speaker på årets CPAC får flera tunga republikanska namn att hålla sig borta. På plats finns istället andra rising stars inom MAGA-falangen av det republikanska partiet, som valförnekaren och tidigare guvernörskandidaten i Arizona Kari Lake. Q-Anon-anhängaren Marjorie Taylor Greene från Georgia är förstås också där.

Trump kan tvingas åt sidan för Floridas guvernör Ron DeSantis inför 2024 – eller? Foto: Gage Skidmore/Flickr

Vad vi ser är en ännu tydligare uppdelning mellan Trumpfalangen och resten inom Republikanerna. Alex Contant, mångårig republikansk politisk strateg, sammanfattar deltagandet på årets CPAC bra till nyhetsbyrån AP:

”Jag tror inte att folk går på CPAC för att träffa nästa generations ledare. De går dit för att fira den senaste”, säger han.

 

Det finns dock en dissonans mellan deltagardramat runt CPAC och opinionsundersökningarna. För faktum är att Trump ännu leder de flesta opinionsmätningar om vilken kandidat som spås bli Republikanernas namn 2024. Visserligen har DeSantis inte ställt upp än och Haley har aldrig varit nära frontrunner-status.

En snabb titt på Real Clear Politics löpande sammanställning av mätningarna visar att Trump lett före DeSantis med mellan 6 och så mycket som 30 procentenheter under februari.

Det återstår alltså att se hur mycket den symboliska frånvaron på årets CPAC är värd för DeSantis och andra. På samma sätt är det inte klart att Trumps stöd i kongressen, och särskilt i representanthuset (från sådana som Taylor Greene), är på väg att förändras nämnvärt, än så länge.

För så länge Trump har kvar åtminstone en substantiell del av sin gamla väljarbas så kommer han att ha stöd av de mest inbitna Trumppolitikerna i ”huset”.

Men det omvända gäller också. Om Trumps stöd bland väljarna rämnar, vilket det finns tecken på, så är det svårt att se hur han stöd i Washington skulle kunna förbli intakt. Det finns helt enkelt inga fördelar med att stödja en brottsmisstänkt ex-president om inte ens väljarna gör det.

In this article