183
Analysen publicerades i SvD 11 januari 2023.

Exakt så mycket bryr de sig om demokrati

Trumpanhängare som under fyra dygn blockerade valet av ny talman motiverar dramatiken med att de agerade i demokratins tjänst. Men exakt hur mycket de bryr sig om demokratiska, fria val finns det numera en 800-sidig rapport om.

Fredagen den 6 januari 2023, när republikanen Kevin McCarthy hunnit förlora elva omröstningar om posten som talman i representanthuset, var det på dagen två år sedan samma kammare stormades av Trumps supportrar. Få republikaner i representanthuset brydde sig om att uppmärksamma årsdagen.

Erik Bergin, journalist, författare och USA-analytiker.

Vissa i den lilla grupp republikaner som vägrade rösta på McCarthy påpekade att det är så här demokrati fungerar. Den är ibland stökig, irriterande, tar tid.

Matt Gaetz, representanten och Trumpsupportern från Florida, var bland dem som höll ut längst. En annan som stod emot majoriteten i sitt parti var representanten Paul Gosar från Arizona, en tredje Scott Perry från Pennsylvania.

”Det här har aldrig handlat om mig eller om Kevin McCarthy. Det handlar om det amerikanska folket”, twittrade Gaetz sent på fredagen.

”Grattis till det amerikanska folket”, twittrade Perry natten till lördag när McCarthy till slut blivit vald till talman.

Det var förstås relevanta poänger. Demokrati tar tid. Och genom att till exempel begränsa talmannens makt, ett krav gruppen drev, skulle väljarna få ökat inflytande över politiken.

Men hur genuin var den upproriska gruppen på 20-talet republikaner i sitt försvar av demokratiska värderingar när de vägrade släppa fram McCarthy?

Svaret finns i 6 januari-utredningens rapport på över 800 sidor, som kom i december. Den beskriver i detalj Trumps och hans medhjälpares försök att ändra valresultatet, som kulminerade i den blodiga stormningen 6 januari 2021.

Så vad gjorde representanterna Gaetz, Gosar och Perry – för att ta tre exempel – i januari 2021?

Trump hade problem och Scott Perry stod redo att lösa dem. Presidenten hade pratat om hur han fått sin seger stulen sedan valdagen i november 2020. Problemet var att justitiedepartementet, med avgående justitieminister William Barr (han avgick 23 december 2020), inte ställde upp på Trumps grundlösa påstående om massivt valfusk.

Republikanska kongresspolitikerna Matt Gaetz och Paul Gosar. Foto: Gage Skidmore/Flickr

Team Trumps plan var att snabbt installera en Trumplojalist, miljörättsjuristen Jeffrey Clark, i toppen justitiedepartementet. Väl där skulle Clark få departementet att jobba åt Trump.

Ledande i planen att använda justitiedepartementet var Scott Perry, i nära samarbete med Vita husets stabschef Mark Meadows, visar utredningen. Deras plan kunde ha fungerat, hade det inte varit för ett hot om massuppsägning bland departementets övriga ledning. Det tvingade Trump, Meadows och Perry att överge idén ett par dygn före stormningen.

Och vad sysslade Matt Gaetz med för två år sedan?

När polisen till slut återtagit kontrollen över kongressbyggnaden, sent på kvällen den 6 januari 2021, återupptog politikerna uppgiften som avbrutits av stormningen: att officiellt räkna elektorsrösterna och verifiera Joe Bidens seger. Det är vanligtvis en formalitet.

Men även efter stormningen, sent på kvällen, så röstade åtta republikanska senatorer och 139 representanter – inklusive Matt Gaetz, Paul Gosar, Scott Perry och även Kevin McCarthy – emot att godkänna Joe Bidens valseger i Pennsylvania.

Matt Gaetz, som utretts för misstänkt sexbrott (vilket han nekar till), insåg efteråt att han inte var i behov av fler juridiska bekymmer.

Efter stormningen, under de sista veckorna av Trumps presidentskap, var Gaetz en av flera republikanska kongresspolitiker som fiskade runt i Vita huset efter en benådning av presidenten innan han avgick 20 januari. Vid ett tillfälle hörde Gaetz av sig till Trumps juridiska rådgivare Eric Herschmann och bad om en ”väldigt, väldigt bred benådning”, uppgav Herschmann i vittnesmål med utredningen. Andra källor bekräftade uppgifterna.

Och Paul Gosar? När elektorsrösterna från Arizona – där Trump vann 2016 och Biden vann 2020 – skulle räknas, strax före stormningen, reste sig Gosar för att protestera. Till skäl anförde han Trumps bevislösa påstående om att segern i delstaten stulits. Som reglerna föreskriver hade en senator, republikanen Ted Cruz från Texas, undertecknat klagomålet. Räkningen fick avbrytas och saken debatterades.

Kongressbyggnaden i januari 2017. Foto: Erik Bergin

Strax därpå stormades Kapitolium. Utredningen om stormningen är den största i justitiedepartementets historia. Strax efter nyår hade 950 personer åtalats för olika brott, enligt New York Times sammanställning.

Men två år senare fortsätter Paul Gosar från Arizona att se våldet den 6 januari 2021 som en frihetskamp, snarare än ett desperat kuppförsök.

Trots två års utredning som visar att det var Trump själv som försökte fuska, så stödjer Gosar och många andra republikaner i Washington hans försök att sabotera USA:s demokrati.

På årsdagen i fredags twittrade Gosar om Ashli Babbitt, en Trumpsupporter som sköts ihjäl av polis när hon stormade kongressen. Han skrev på Twitter om upprorsmakarna:

”Hundratals politiska fångar ruttnar fortfarande i fängelser i DC, behandlade orättvist och inhumant. Be för dem.”

Analysen på SvD.se 11 januari 2023.
In this article