Budgetlinsen ger dig miniatyreffekten

221
221

FOTOGRAFERING — En ny fast 50 millimeters budgetlins från TTArtisan ger ett annorlunda tillskott till kameraarsenalen.

Objektivet motsvarar runt 80 mm i fullformat och är ett så kallat tilt-objektiv.

TTArtisan 50 mm tilt.

Det bjuder möjligheten att vrida fokusplanet så att du får skärpa på en liten del av bilden oavsett avstånd från kameran, istället för att som vanligt ha fokus på allting på samma avstånd från kameran.

Låter det obegripligt? Kolla på bilderna här nedanför:

Vy från Kulturhuset ned mot Sergels torg. Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Objektivet i tilt-läge. Foto: Erik Bergin

Ett tilt-objektiv kan användas på en massa sätt, men ett vanligt trick är att uppnå den så kallade ”miniatyreffekten”. Den åstadkommer man genom att fotografera med litet skärpedjup på en del av bilden och där resten hamnar ur fokus. Som på de här bilderna från centrala Stockholm:

Vasagatan. Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin

Fokusplanet kan roteras 360 grader på objektivet så att skärpan exempelvis kan centreras längs en vertikal i bilden, som här längs Vasagatan:

Fokusplanet vridet vertikalt längs gatan. Foto: Erik Bergin

Här syns miniatyreffekten ganska bra:

Vy från Kulturhuset ned mot Sergels torg. Foto: Erik Bergin

Det går även att hålla fokus på ett diagonalt objekt, som den här perrongen. Notera att den bortre delen är i fokus samtidigt som den närmare kameran medan resten av bilden är suddig – en bild som varit omöjligt att ta med ett vanligt objektiv:

I den här bilden är fokusplanet lagt i linje med perrongen så att både delen nära kameran och den bortre är i fokus. En sådan bild går inte att ta med ett vanligt objektiv. Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin

Funktionen kan även användas för att framhäva en detalj i en bild:

Spriten i fokus precis bredvid en lampa ur fokus. Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin

…eller en geografisk detalj:

Årstaviken med Södermalm på andra sidan. Foto: Erik Bergin
Kajen borta vid Liljeholmen i fokus. Foto: Erik Bergin
Gamla Stan. Foto: Erik Bergin

Vimlet på T-centralen blir tydligt när fokus hamnar på resenärerna:

Tågresenärer på T-centralen. Foto: Erik Bergin

Här hamnar fokus på tåget, medan resten av bilden förblir oskarp:

Foto: Erik Bergin

Och den här nattbilden ger en suggestiv känsla när personerna till vänster har skärpa samtidigt som resten av scenen är ur fokus:

Fokusen i mitten av bilden framhäver personerna till vänster, samtidigt som oskärpan på resten av bilden ger en suggestiv känsla. Foto: Erik Bergin

Objektivet har max bländare 1,4, så det är ett ljusstarkt objektiv. Kvaliteten på själva bygget känns bra, medan bildkvaliteten i hörnen av bilden inte är världsklass om man fotograferar med största bländaren. Vid tex 2,8 eller 4 minskar de problemen, och de är i vilket fall inte avgörande eftersom poängen med objektivet just är att det mesta av bilden hamnar ur fokus.

För dig som är nyfiken finns en hel del tester på Youtube av objektivet. Dock verkar flera av dem vara gjorda med en tidig version som enbart gick att rotera 90 grader. På min version, levererad i mars 2023, går objektivet att snurra 360 grader för full flexibilitet.

Se videon här ovan för fler detaljer + testvideoklipp.

Disclaimer: jag är inte sponsrad av TTArtisan eller någon annan utan har köpt mitt objektiv för egna surt förvärvade sparpengar. Det kostar motsvarande runt 2000 SEK på Ebay, vilket generellt är väldigt billigt för den typen av specialobjektiv. Det finns med gänga för de flesta populära kamerahus, i mitt fall Fujifilms X-mount.

In this article