228
228

VECKANS ANALYS — Donald Trump bryr sig inte särskilt mycket om USA:s demokrati och fria val. Så mycket visste vi redan, eller i varje fall visste alla det som följt utredningarna om ex-presidentens agerande före, under och efter valet 2020. Det är detta som två av de fyra åtal Trump står under handlar om.

Därför borde knappast en Washington Post-story från 5 november komma som en överraskning. Den handlar om vad Trump har i beredskap om han vinner valet nästa år igen.

Om du missade storyn, vilket är lätt hänt, låt mig bara säga – it ain’t looking good.

Tidningen inleder med:

Donald Trump and his allies have begun mapping out specific plans for using the federal government to punish critics and opponents should he win a second term, with the former president naming individuals he wants to investigate or prosecute and his associates drafting plans to potentially invoke the Insurrection Act on his first day in office to allow him to deploy the military against civil demonstrations.

Som mycket annat kring Trump genomförs dåden till stor del i offentligheten. Alltså enligt samma stil som när Trump ringer en valminister i Georgia och helt öppet ber honom om knappt 12 000 extra röster för att kunna vinna valet. Trumps projekt för en eventuell valseger 2024 kallas Project 2025 och det finns till och med en hemsida om saken, liksom en Wikipediasida.

Jag har själv skrivit om en del i planen, tidigare kallad Schedule F, som han försökte genomföra under sina sista månader i Vita Huset.

En viktig del i planen under en framtida president Trump blir att, i strid med riktlinjer och traditioner, ta kontroll över justitiedepartementet. Planen utarbetas ihop med den ultrakonservatva tankesmedjan Heritage Foundation, och går ut på att med departementets hjälp jaga efter Trumps egna fiender, upplevda eller verkliga.

SvD.se. Foto: Erik Bergin

Till dem hör den nuvarande presidentfamiljen Biden, men även en rad andra tidigare Trumpmedarbetare som Donald Trump anser har vänt sig mot honom, exempelvis genom att vittna i någon av de flertalet brottsutredningar som drivs mot honom. Dessa, åtminstone de federala, kan han förstås praktiskt lägga när så fort han väl tagit kontroll över justitiedepartementet, som ska fyllas med Trumplojalister.

Till Trumps ”fiender” hör hans tidigare justitieminister William Barr, skriver Washington Post. Barr hamnade på Trumps shit list när han slog fast vad alla utanför Trumps cirkel av konspirationsteorier och lögner redan visste, att valet 2020 gick rätt till.

Där återfinns bland andra även hans forna stabschef, John F Kelly, en tidigare advokat, Ty Cobb, och ex-militärchefen Mark A Milley. Samtliga hade fräckheten att påpeka att Trump hade fel.

Statsvetare och juridiska experter ser framför sig hur USA:s demokratiska institutioner och rättssystem faller samman till något som liknar en auktoritär semi-demokrati om planerna sätts i verket.

 

”Det skulle likna en bananrepublik om folk kom till makten och började jaga efter sina motståndare hur som helst,” säger professorn i konstitutionell rätt, Saikrishna Prakash, vid University of Virginia till tidningen.

Trump planerar även att ta en lag, Insurrection Act som senast uppdaterades 1871, i bruk i syfte att kunna sätta in militären inne i USA.

I ett uttalande som framstår som lätt absurt säger Trumps valkampanjchef Steven Cheung i en kommentar till tidningen att ”President Trump har alltid stått för lag och ordning och för att skydda Konstitutionen.”

Kongressen på Capitol Hill, Washington DC. Foto: Erik Bergin

Trumps tidigare stabschef, Kelly, säger: ”Jag hyser ingen tvekan om att han kommer att jaga efter personer som vänt sig mot honom.”

Exakt vilka anklagelser Trumps team räknar med att rikta mot ex-medarbetare som Kelly är oklart. För att starta en utredning krävs vanligtvis någon form av bevisning, som är fallet med de fyra åtal Trump själv står inför.

En central del i Project 2025 är att riva ned vad som kallas ”den administrativa staten” och som Trump och andra republikaner rutinmässigt kallar ”the Deep State”, alltså byråkrater, handläggare, poliser och åklagare som normalt utför sitt jobb enligt lagar och regler.

Washington Posts artikel om Project 2025 den 5 november 2023.

Det var vad Schedule F-projektet handlade om, sjösatt av Trump strax före valet 2020 och raskt skrotat av Joe Biden när han tagit makten i januari 2021.

Att Project 2025 stannar vid att vara en pappersprodukt är långt ifrån säkert. Enligt en kvalitativ mätning av New York Times och Siena College i början av november leder Trump över Biden i fem av de sex viktigaste delstaterna inför 2024.

Så kommande fyra år efter nästa presidentval kan komma att bli… intressanta, kanske är ett bra ord. Det är i varje fall ingen överdrift.

In this article