241
241

VECKANS ANALYS — Hamnade i en diskussion nyligen med kollegor om Joe Bidens höga ålder. Min kollega – som är mellan 20 och 30 – fann det obegripligt att någon väljare kan tänkas rösta på en 81-åring. ”Trump vinner i november,” deklarerade vederbörande.

Ämnet håller för en analys. Joe Biden och Donald Trump har båda satt nytt rekord som USA:s äldsta presidenter.

Nu gör de det av allt att döma igen. Nestorn Biden kommer att närma sig sin 82:a födelsedag vid valdagen i november, Trump kommer att vara 78. Det finns gott om opinionsundersökningar som visar att amerikanska folket anser att båda är för gamla.

Så, alltså:

Hur stor valfråga är Bidens ålder?

Lyssnar du på stora amerikanska medier och opinionsinstitut så får du bilden att åldersfrågan är det den kanske viktigaste av alla. Ideligen förhörs väljare och Biden själv om det faktum att han är 81.

Det gör åldersfrågan ständigt aktuell. Det stora amerikanska nyhetsmedierna, ihop med Trumps valkampanj och opinionsinstituten, kommer att fortsätta mangla på om detta hela året fram till november.

Det gör inte presidentens ålder till en stor valfråga, i den meningen att den avgör hur folk faktiskt röstar.

Så hur stort problem blir åldern för Biden i november?

Min analys: liten.

Här är varför:

Demokrater röstar på Biden i november även om han hinner bli 200 år och ligger i respirator.

Varför?

Inte för att de vill ha Biden.

Utan för att de inte vill ha Trump.

Den drivande faktorn i det här valet är alltså samma som den var 2020. Donald Trump. Hade inte Trump ställt upp igen så hade Biden sannolikt inte gjort det, har han själv hintat om under en fundraiser nyligen.

Det är expresident Trump och möjligheten att han får fyra år till i Vita Huset som driver amerikanska väljare, i båda partier, fast av olika skäl.

 

Så vilken är dynamiken i valet?

Bra fråga. Ska du förstå ett val måste du förstå dynamiken.

Enkelt uttryckt, valet roterar runt Trump.

Han, och särskilt hans lojala republikaner i representanthuset, gör allt i sin makt för att framställa det som att allting är som vanligt. I den mån något är ovanligt så är det Joe Biden, men inte främst hans ålder utan vad de hävdar är korruption, inkompetens, diktatoriska fasoner och valfusk.

Jag ska inte analysera de anklagelserna. Men låt oss ändå konstatera att många väljare inte håller med om att allt är som vanligt.

För de flesta förefaller Biden vara en ganska normal amerikansk politiker, om än äldre än någon president före honom och ganska mycket tråkigare än exempelvis Bill Clinton.

För dessa väljare, varav många är demokrater, handlar valet istället alltså om Trump. Allting roterar runt honom. Även Joe Biden är i omloppsbana runt Trump.

Och många väljare har bestämt sig, eller kommer att ha bestämt sig, i god tid före valdagen, är min bedömning.

Donald Trump och Joe Biden. Foto: Gage Skidmore/Flickr

De har bestämt sig av helt olika skäl, dock: demokrater röstar på Biden för att de för allt i världen inte vill ha Trump. Donald J Trump ser ut att bli Demokraternas bästa vallokomotiv, den här gången också.

Republikaner, en stor majoritet av dem i varje fall, har bestämt sig för Trump. Många för att de inte vill ha Biden, men en stor minoritet för att de ingår i Trumpkulten. Det är den sortens väljare som tror på att han vann valet 2020.

Att Biden är 81, och Trump bara tre år yngre, spelar ingen roll i sammanhanget, för någon väljargrupp. Det är inte åldern som driver valet, särskilt inte för demokrater.

Mittenväljarna då?

Just det, mittenväljarna. För som vi analyserat här tidigare – det spelar ingen roll om varenda demokrat röstar på Biden och varenda republikan röstar på Trump. Den av dem som vinner mittenväljarna vinner valet.

Det finns olika valfrågor att analysera. Ett urval:

Demokraterna kan väntas vinna en del på att republikanska politiker på många håll avskaffat aborträtten. Det ser ut att kunna motivera många yngre och särskilt yngre kvinnor att välja Biden, hur gammal han än är. Vi har sett flera genomklappningar för republikanska kandidater i diverse extra- och fyllnadsval de senaste åren, just på grund av abortfrågan.

Å andra sidan kan en del obestämda mittenväljare skrämmas bort från Biden och Demokraterna på grund av soppan runt sonen Hunter och hotet om riksrätt mot presidenten, hur lite bevis om brott och korruption som än kommit fram hittills.

Ekonomin, som går bra på papperet, borde gynna Biden, men verkar hittills inte göra det.

Immigrationskaoset vid mexikanska gränsen är en annan soppa. Nyss såg det ut som att den skulle kunna försvaga Biden inför november. Men det var innan Trump begick ett strategiskt misstag och beordrade sina lojalister i representanthuset att sänka den immigrationsreform som de själva begärt. Vilket Demokraterna hädanefter inte kommer missa en enda chans att påpeka.

Så där kan man hålla på.

Men i ingen av dessa potentiellt inflytelserika valfrågor spelar Joe Bidens ålder någon roll.

Så vad kan ändras på åtta månader?

Det enda som kan få åldersfrågan att spela roll, är min bedömning, vore om presidentens hälsa försämras väsentligt mellan nu och valdagen.

Sker det så får det bli en ny analys. Men baserat på det vi vet idag kan Vita Huset sitta lugnt i båten åtminstone vad gäller presidentens ålder.

Därmed inte saggt att allt är frid och fröjd i Bidens valkampanj. Far from it.

För grodorna och fadäserna fortsätter komma, från båda kandidater.

Trump blandar ihop Nancy Pelosi med Nikki Haley och hävdar obegripligt att Pennsylvania ska byta namn om han förlorar valet.

Och Bidens valkampanj hade klarat sig utmärkt utan presidentens pinsamma sammanblandning av Egypten och Mexiko nyligen. Vilket komikern Jon Stewart – just återkommen till The Daily Show nio år efter att han hoppade av – inte kunde låta bli att notera i premiäravsnittet på nygamla jobbet:

In this article