Stewart är tillbaka – TV-branschen har gått vidare

252
252

NÖJE — Det genererade en hel del höjda ögonbryn när nyheten kom i början av 2024 att Jon Stewart skulle göra comeback på The Daily Show. Jag var och såg honom där 2014. Det var året innan att han slutade, efter att ha lett den klassiska satirhowen från New York i över 16 år.

Nu, nio år senare, är han alltså tillbaka, fast bara på måndagskvällar. Han har lovat att göra inhoppet över valet i november 2024.

För tio år sedan skrev jag:

Det hela är ett roligt spektakel, och det är intressant att studera hur proffsiga alla i produktionen är – när vi var på Daily Show gjordes inte en enda omtagning av någonting i den runt en halvtimme långa inspelningen.

Skärmdump Comedy Central’s The Daily Show.

Sedan dess har den amerikanska TV-nöjesbranschen förändrats, för att inte säga förändrats radikalt. Tittarsiffrorna har rasat för dagliga shower som The Daily Show, Late Show med flera. Stewarts efterträdare Trevor Noah lämnade i december 2022. Stewarts senaste projekt, Apple TV+-showen The Problem with Jon Stewart, ställdes in efter bara 20 avsnitt. Comedy Central som sänder The Daily Show uppges vara uppe till försäljning – utan att någon lägger bud.

New York Times konstaterar apropå hans återkomst att:

”(…) the show’s ratings and profile declined, part of a general downturn in the cultural relevance of late-night shows in the streaming age. At the same time, Stewart’s own post-“Daily Show” professional efforts have been lackluster.

The Daily Show-studion på Manhattan 2014. Foto: Erik bergin

En del recensenter skriver efter måndagens show att Stewart visserligen klarade återkomsten utan att kännas alldeles passé. Men i en recension konstaterar Variety också att:

Jokes at Stewart’s expense helped to dispel the initial awkwardness, but they don’t resolve the fundamental tension underlying everything from the election to Bob Iger’s second stint at Disney to Stewart’s own full-circle moment. We’re at a crossroads where systems are stuck in a loop, running their own expired playbooks to increasingly diminished returns. “The Daily Show” itself runs on a network with increasingly little original programming, owned by a conglomerate frantically searching for a new owner as its value grows progressively smaller. Bringing Stewart back is a momentary bright spot, but there’s still another three days a week of episodes to fill. What are thosegoing to look like, and for how long until a longer-term solution comes along — if it ever does?

Kanske fångade Stewart själv upp TV-branschens kollaps när han analyserade orsaken till att han nu finner sig själv åter på samma stol som han lämnade för nio år sedan:

“I just thought, who better to comment on this election than someone who truly understands two aging men past their prime?”

In this article