868 1

NEW YORK, TORSDAG — Jag ska just stänga av datorn och lägga mig efter runt tjugo timmars jobb på två dygn. Det är statsminister Stefan Löfven som är i stan och som jag och en skock andra journalister följt runt Manhattan på diverse tillställningar, varav flera på FN. Det har blivit en rad artiklar, vilka dyker upp under “Artiklar” här på sajten inom kort, jag har inte hunnit administrera det.

Idag intervjuade jag dock drottningen för första gången. Hon var vid FN för att högtidlighålla 25-årsjubiléet av FN:s barnkonvention och deltog ihop med statsministern på ett så kallat högnivåmöte om barns rättigheter i generalförsamlingen. Strax innan det började fick mediepacket några minuter för foto och några frågor.

Man kan säga mycket om kungahuset och man kan vara monarkist eller republikan, men man kan inte kalla drottningen för något annat än ett pr-geni. Den lilla fototillställningen hade förberetts av en person från den svenska FN-beskickningen, som instruerat vartåt kameror skulle riktas och kollat vilka som ville ställa frågor. Allt noga planerat, så noga det nu gick på några få minuter.

Så kommer Silvia. Hon ställer sig inte avvaktande och undrar vad som ska hända härnäst, som många andra politiker och dignitärer. Utan hon börjar noggrant gå runt och hälsa på alla som är där. Fotografer, reportrar och hela bunten, alla får vi snabbt rada upp oss i någon sorts hyfsat stram kolonn varefter Drottningen tar i hand, tittar i ögonen och hälsar. Hon verkar faktiskt genuint intresserad av att vi är där. En helt okänd fotograf från amerikanska AP får komma med på kuppen.

Fotograferna börjar ta bilder, med drottningen stående mot en vägg i grönaktig sten. Det ser stramt och korrekt ut. Men plötsligt, i ett infall, springer hon åt sidan, det blir tomt i fotografernas objektiv. Hon rundar hela skocken journalister och ställer sig vid en bronsbyst av Folke Bernadotte, diplomaten, som råkar stå i foajén, samtidigt som hon säker: “Låt mig ha en bild av mig här med in släkting”.

Så börjar vi intervjua. SvD, DN, Aftonbladet, TT och Expressen ställer frågor om barns rättigheter och vad hon ska säga i FN. När Expressen, sist ut, ställt några frågor avbryter presstjejen från kontoret: “Nu måste drottningen gå, hon har inte tid längre”. Men drottningen själv tycker annorlunda, hon mimar till Expressens reporter att hon ska fortsätta och ställa en fråga till. Presstjejen försöker frustrerat avbryta ännu en gång, men Silvia svarar lugnt och sansat på den sista frågan. Sedan säger hon hej och lämnar pressen där i hörnet av FN-skrapans entré för att delta i mötet i generalförsamlingen.

Precis så, gott folk, hanterar man ett pressuppbåd. Om bara hennes make hade kunnat lära sig tekniken ens en bråkdel så bra under alla år.

Bilder: Här låter sig Silvia fotograferas med Bernadotte

Drottning Silvia.
Drottning Silvia.
Drottning Silvia bredvid Folke Bernadotte.
Drottning Silvia bredvid Folke Bernadotte.
Drottningen och Löfven i generalförsamlingen på torsdagen.
Drottningen och Löfven i generalförsamlingen på torsdagen.
I denna artikel


Delta i konversationen: kommentera här