1361
1361

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) var i New York onsdag–fredag vilket ledde till en febril aktivitet hos stadens svenska presskår. SvD, Expressen, Aftonbladet, TT och till viss del DN och TV4 var alla på plats för att bevaka den svenska regeringschefen med mindre än två månader på ämbetet. Jag har skrivit sju artiklar på tre dygn, de flesta till SvD.se och SvD Näringslivs sajt Nliv.se, men några har även gått i papperstidningen och ett reportage väntar ännu på publicering.

Här är artiklarna så här långt:

• Säkerhetsrådet mål för Löfvens offensiv

Statsministern säger att regeringen nu höjer tempen i Sveriges kampanj att bli invalt till en plats i FN:s säkerhetsråd 2017. Det är också ett av skälen till att Sverige ska delta i det blodiga FN-uppdraget i Mali i norra Afrika, där över 30 soldater hittills uppges ha dödats. En tidig webbversion av artikeln finns här.

Så här såg det ut i tidningen:

Förstasidan fredagen den 21 november.
Förstasidan fredagen den 21 november.
Uppslaget i SvD fredagen den 21 november.
Uppslaget i SvD fredagen den 21 november.
På SvD.se.
På SvD.se.

 

• Silvia: ”Barn och kvinnor betalar priset i Syrien och Irak”

Intervju i FN på torsdagen med drottning Silvia, Stefan Löfven och Sveriges barn- och äldreminister Åsa Regnér (S) om arbetet med att göra FN:s barnkonvention till svensk lag. Läs mer på bloggen.

Så här såg det ut på nätet:

Intervjun med drottning Silvia på SvD.se.
Intervjun med drottning Silvia på SvD.se.

 

• Löfven: Ha lite is i magen – Förbifarten ska byggas

Jag följde upp en intervju jag gjorde för ett par veckor sedan med Investors vd Börje Ekholm, där han gick till angrepp mot regeringen för att ha skapat osäkerhet kring Bromma flygplats och Förbifart Stockholm. Stefan Löfven gav svar i en intervju på SvD Näringsliv.

Så här såg det ut på webben:

Löfven ger svar till Investors vd Börje Ekholm.
Löfven ger svar till Investors vd Börje Ekholm.

 

• Generalkonsulatet i New York ska öppnas igen

Vid en lunch arrangerad av Svensk-amerikanska handelskammaren släppte Stefan Löfven nyheten att Sveriges generalkonsulat i New York ska öppnas igen. Det stängdes av Alliansregeringen för fem år sedan, vilket ”gav en konstig signal” enligt Löfven, som vill stärka banken med USA.

 

• Löfven försvarar den riskfyllda Mali-insatsen

En uppdatering som publicerades i lördagens SvD om FN-insatsen i Mali: Stefan Löfven försvarar Sveriges deltagande, trots många dödsoffer och en komplicerad insats som inte gått på räls.

VIDEO Se även ett videoinslag från intervjun här.

Så här såg det ut i lördagens SvD och på nätet:

Uppföljningen om Mali i lördagstidningen.
Uppföljningen om Mali i lördagstidningen.
SvD.se.
SvD.se.

 

• Ett reportage från Löfven-veckan är skrivet men väntar på publicering.

UPPDATERING: Läs reportaget om Löfvens skola i the Bronx, New York.

In this article