Eftermiddag på stranden

1534 1
1534 1

KAPAA, KAUAI — En lugn dag har förflutit med angenäma sevärdheter här på Kauai, om än inte med i närheten av sådan dramatik som gårdagens helikopterflygning över ön. Jag inledde morgonen med att jobba i ett par tre timmar – med vad får ni läsa i SvD Näringsliv framöver. Men här kommer en hint om vad det ska handla om:

Erik ute på jobb i Hawaii.
Erik ute på jobb i Hawaii.

Därefter kollade vi in vad som beskrivs som ”The Grand Canyon of the Pacific” –  nåja, Grand Canyon är väsentligt mycket större på alla håll och kanter, men visst är den här ravinen, Waimea Canyon, också mäktig (bilderna nedan). Man når den via en snirklig och rolig landsväg på Kauais sydvästra sida. Vägen dit är egentligen halva nöjet. Man kan också ta sig till denna obygd av Kauai medelst helikopter. På en av gårdagens bilder syns faktiskt ett av de vattenfall som finns att beskåda i canyonen.

MISSA INTE Följ Hawaiiresan i direktrapporten

Här är Waimea Canyon:

Waimea Canyon.
Waimea Canyon.
Waimea Canyon.
Waimea Canyon.
Waimea Canyon.
Waimea Canyon.
Waimea Canyon.
Waimea Canyon.

KARTA Här finns Waimea Canyon:

Efter det, för att nu ta dagen i kronologisk ordning, så tillbringade vi ett par timmar på Kauais södra udde, som råkar vara en mycket angenäm sandstrand. Det är faktiskt så ställt med Hawaii att sandstränder inte är lika frekventa som man skulle kunna tro, åtminstone inte stränder som går att bada ifrån.

Vad är nu den här Bergin för badkruka, tänker du kanske, men faktum är att flera av stränderna här på Kauai och på the Big Island till exempel är förenade med livsfara att bada ifrån. Dels handlar det om vågorna i kombination med berggårda rev, dels också strömmar som riskerar suga ut intet ont anande turister till havs där de i bästa fall får plockas upp av en räddningsbåt.

TIPS En rudimentär badguide för Hawaii ger att Oahu, huvudön, har relativt bra med stränder – inklusive Waikiki Beach mitt i Honolulu – liksom även förstås Maui som är omgärdad av sandstränder (jag har dock inte varit på Maui). Hawai’i, the Big Island, har däremot relativt få badbara stränder även om de finns (ofta bestående av svart lavasand). Kauai har ett flertal mycket bra beacher, om än inte så stora, där det även går att hyra utrustning som surfingbrädor etc.

Hur som helst, den här, Poipu Beach Park, är säker att bada vid, om än med lite strömmar och lavasten  som man får se upp för. Det var i varje fall trevligt med lite sol och strandliv för att runda av veckan.

KARTA Poipu Beach Park, södra Kauai:

Så här ser beachen ut:

Beachen där man lätt kan slå ihjäl en eftermiddag.
Beachen där man lätt kan slå ihjäl en eftermiddag.

Imorgon bitti väntar förresten ett nytt äventyr som inkluderar vatten – vad får ni se senare. Jag kan säga så mycket som att jag räknar med att få användning för min vattentäta GoPro-kamera.

* * *

Till sist – ett par bonusbilder jag tog igår, precis nedanför hotellet, där mäkriga vågor slog in och förvandlade den här ganska steniga stranden till ett surfer’s paradise:

Solnedgång över Kauai.
Solnedgång över Kauai.
En kvällsflight går in för landning vid flygplatsen i Lihue, kauai.
En kvällsflight går in för landning vid flygplatsen i Lihue, Kauai, Hawaii.
En ensam surfergirl hittar en bra våg.
En ensam surfergirl hittar en bra våg.
In this article


Join the Conversation