1963
1963

KAUAIS GAMLA SOCKERFÄLT — Hawaiis sockerindustri är inte vad den en gång var. Odlingen av sockerbetor upphörde för femton år sedan. Men på ön Kauai finns de gamla bevattningskanalerna kvar – och ett piggt äventyrsföretag, Kauai Backcountry Adventures, har hittat ett nytt användningsområde för det gamla kanalsystemet: skicka turister genom nedför idylliska kanalerna och bäckarna, flytande på gamla traktorinnerslangar.

Tubing kallas det, från engelskans tube, som här betyder innerslang. Det är en fantastiskt avkopplande aktivitet som varmt kan rekommenderas. Vattnet är inte direkt övervarmt, men helt acceptabelt för en gammal Östersjökapten. Tidvis uppstår små forsar som man fram genom i och då och då får ringen självsnurr och roterar så man blir lite yr i skallen. Den här delen av kanalsystemet innehåller också flera tunnlar, handgrävda i berget, där det blir becksvart. Tunnlarna är skälet till att man har hjälm med pannlampa på huvudet.

Så här ser det ut (en film från äventyret kommer inom kort så snart jag hinner klippa ihop den):

Framflytande på våra ringar i sakta mak.
Framflytande på våra ringar i sakta mak.
Strax innan jag embarkerar min gummiring. Notera bamburören bakom.
Strax innan jag embarkerar min gummiring. Notera bamburören bakom.
Ibland går det undan i den gamla kanalen.
Ibland går det undan i den gamla kanalen.
Ett flertal tunnlar förhöjer upplevelsen.
Ett flertal tunnlar förhöjer upplevelsen.

Tubingen blev den sista – och mycket lyckade och roliga – aktiviteten på Kauai. Imorgon söndag bär det åter till Honolulu där vi kollar in flottbasen Pearl Harbor. Efter en till natt där är det återresa till New York.

På det hela taget har det varit en toppsemester, fylld av roliga grejor. Vädret blev varierande men övervägande på den positiva sidan.

Nu är det snart dags för middag. Och en pilsner.

In this article