9199 1

NEW YORK, LÖRDAG — Det har regnat sedan i morse och regnar alltjämt. Det ska fortsätta dagen ut. Inte för att det gör mig så mycket, jag har annat att sysselsätta mig med. Var ändå ute förut och gick en ganska lång promenad utmed East River norrut upp till 35:e gatan, sedan inåt till 3:e avenyn där jag vände söderut igen.

url
Canon 70-300mm.

Anledningen var att testa ett nytt objektiv – nytt för mig i varje fall, det är begagnat – som jag ger mig själv i julklapp. Det är min mest professionella ”glugg” hittills, en Canon 70–300mm telezoom (bilden till höger) som så här långt levererar över förväntan. Bilderna ovan i galleriet är tagna idag i ett regnigt New York. Tycker de blev bra, det är roligt att kunna komma nära i en stad som New York som har mängder av detaljer högt upp på husväggar och tak.

Dessvärre verkar det som själva kameran var missnöjd med vädret, just nu strejkar den när jag slår på strömmen. Jag ska ladda upp batterierna och pyssla om den lite så får vi hoppas att den kvicknar till.

Uppdatering: Det verkar som att felet orsakades av fukt i kamerans minneskortsläsare. Varken torkning av resten av kameran eller bortmontering av batterier och objektiv hjälpte. Men med nytt minneskort fungerade den ett kort tag, innan samma fel uppstod igen. Nu har den torkat över natten med öppen lucka till kortläsaren och verkar fungera igen.

Jag tycker nu att jag har en rätt hyfsad kamerautrustning. Själva huset är en Canon D6, egentligen en D5 fast nyare men inte lika snabb och med färre fokuspunkter i autofokusen. Å andra sidan har den wifi och man kan GPS-tagga bilder med den, så det går kanske på ett ut. På objektivsidan har jag ett Canon 24-105mm, ett Sigme 12-24mm vidvinkel, samt nu också det nyaste tillskottet, en EF 70-300mm 4-5,6 L IS USM, en riktig proffslins. Jag förfogar dessutom över ett stativ, en ganska ranglig historia, men råkade dessvärre sälja min blixt för några år sedan. Har dock inte saknat den speciellt mycket.

Utöver det har jag i år införskaffat en GoPro 3+ Black Edition actionfilmkamera. Delar av min kortfilm Oktoberskärgård filmades med den. Som extra hobbykamera har jag förstås också min tre år gamla Panasonic Lumix DMC-LX5, med numera något defekt blixt. Men den använder man ju nästan aldrig ändå.

Vad blir slutsatsen av alla dessa kameror och objektiv? Jo, jag kan numera i varje fall inte skylla på grejorna när jag tar usla bilder…

Fler av mina bilder finns i bildarkivet.

NYC-rain-580px-7

Utmed East River en sådan här dag händer inte mycket. En sportfiskare kämpar på i duggregnet, någon kommer cyklande, en taxi stannar till vid macken uppe vid 20:e gatan.

Men så plötsligt ser jag en ung tjej sitta uppflugen på en klippa några meter ut i floden. Hon har bara en tunn tröja på sig i regnet och spanar med håglös blick norrut mot Queensboro Bridge. Vad värre är, hon ser ut att vara blodig om händer och fötter. Jag hinner nästan dra upp mobilen för att ringa 911, när jag ser två figurer huka under ett paraply vid strandpromenadens staket (amerikanerna sätter alltid upp staket runt allting, folk är inte betrodda med att gå nära vatten på egen hand). När jag passerar de två killarna hör jag en av dem muttra något om ”action” och ser flera kameragrejor och väskor ligga på en bänk en bit bort.

Det visar sig vara någon typ av fotografering eller filminspelning som pågår där nere, troligen studenter som går på en filmskola eller något i den stilen.

Sådana episoder kan man stöta på här i New York när man minst anar det. Min egen bild av tjejen ute på klippan blir nästan lite kuslig. Men det nya objektivet levererar i varje fall bra:

woman-eastriver NYC-rain-580px-11

In this article