1163 1
1163 1

nyse-erik1Fredag igen och dags för Här är New York, efter en veckas uppehåll. Du kan prenumerera på avsnitten via RSS. Alla tidigare avsnitt finns i arkivet. Podden finns också att lyssna på i iTunes.

I veckans Här är New York:

• I torsdags hölls den största demonstrationen på flera år för högre löner i snabbmatsindustrin – de anställda vid restauranger som McDonalds, Burger King, Wendys och KFC kräver 15 dollar i timmen och rätt att bilda ett fackförbund. Här i New York tjänar anställda i snabbmatsbranschen ofta endast den lagstadgade minimilönen, som i delstaten New York är 8 dollar i timmen. Det motsvarar 8 000–9 000 kronor i månaden före skatt för en heltidstjänst.

För ett par år sedan bildades organisationen Fast Food Forward i New York med syfte att driva på för högre löner. Nu har kampanjen spritt sig så att dagens strejker och demonstrationer ska ha genomförts i 150 städer i USA. Enligt arrangörerna genomfördes även sympatistrejker i 30-talet andra länder. Rapporter har kommit in om demonstrationer i bland annat Manila i Filippinerna, Nya Zeeland och Japan.

Kampen för högre löner går att passa in i ett större perspektiv, nämligen det att amerikanska arbetarlöner i princip stått stilla i runt 30 år och i princip minskat på grund av inflationen, samtidigt som ett fåtal miljardärer blivit allt rikare. Miljoner amerikaner överlever idag endast tack vare bidrag, trots att de har jobb. I debatten står förespråkare för högre lägstalöner emot dem som hävdar att företag skulle gå omkull och arbetslösheten öka om lönerna höjdes.

Du kan läsa mer om de ökade inkomstklyftorna i USA här. Och här kan du lyssna på en tidigare Här är NY-rapport om en mindre demonstration för högre snabbmatslöner från tidigare i år.

Ett förslag från Vita Huset om att höja dagens federala minimilön på 7,25 dollar i timmen till 10,10 har kört fast i kongressen.

Torsdagens demonstration avgick från Herald Square nära Macy’s-varuhuset på Manhattan i New York och tågade upp till en Domino’s Pizza strax söder om Times Square.

Lyssna på podcasten här:

Här är demonstrationen i bilder.

Demonstrationen på väg att varva upp utanför varuhuset Macy's på Manhattan.
Demonstrationen på väg att varva upp utanför varuhuset Macy’s på Manhattan.

demonstration-15maj2

Elisabeth René jobbar på McDonalds. Hon är vare sig nöjd med lönen på 8 dollar i timmen eller med jobbet i sig.
Elisabeth René jobbar på McDonalds. Hon är vare sig nöjd med lönen på 8 dollar i timmen eller med jobbet i sig.
En av demonstranterna, tillika anställda på någon av de stora snabbmatskedjorna.
En av demonstranterna, tillika anställda på någon av de stora snabbmatskedjorna.
Demonstranterna har samlats utanför en Domino's Pizza strax söder om Times Square.
Demonstranterna har samlats utanför en Domino’s Pizza strax söder om Times Square.
In this article