2396 1
2396 1

NEW YORK, ONSDAG — Jag börjar förstå vanmakten folk känner som exempelvis driver skadeståndsmål mot storföretag i domstol. Ändå är detta betydligt mera harmlöst egentligen: vi försöker nu får pengarna åter för de flygresor som snöade inne när flygen från New York stängdes ned i tisdags till följd av snöstormen Juno.

Just nu är statusen för min del att båda biljetterna i princip är avbokade av de resebyråer där de bokades – men att dessa resebyråer i sin tur säger sig vänta på bekräftelse från flygbolaget. Hur länge det tar kan ingen ge besked om. Det gör det nervöst att byka nya biljetter på senare datum eftersom man då i värsta fall riskerar få ligga ute med dubbla beloppet, dessutom utan att säkert veta hur mycket av pengarna för de ursprungliga biljetterna som egentligen kommer tillbaka i slutändan. Det hela riskerar sluta med en betydligt dyrare resa än man hade tänkt.

Några lärdomar kan man dra av den här situationen:

• En är att alltid boka med biljettsajter som har telefonnummer att ringa till och en kundtjänst med något sånär hyfsade öppettider (provring gärna innan du bokar). Därför, av erfarenhet, ska du exempelvis inte boka på något som heter Flygpoolen.se, som uttryckligen skriver på sin sajt att dess kundtjänst bara kommunicerar via epost. Mejl som, visar det sig, personalen dessutom svarar på högst sporadiskt.

Det visar sig också att Flygpoolen i vårt fall valde att inte avboka en biljett, trots att resebyrån informerades om att biljetten inte skulle användas på grund av snöstorm. En sådan underlåtelse att agera diskvalificerar förstås vilken resebyrå som helst – att få exempelvis en avbokning genomförd är ju själva poängen med att alls anlita en resebyrå.

• Vilket för oss till nästa punkt – möjligheten att boka direkt via flygbolaget. Vid sådana här tillfällen kan det vara enklare att ha gjort det, eftersom man då kapar bort ett led och slipper sitta och ringa både till resebyråer och flygbolag. En bokning direkt hos flygbolaget förutsätter förstås samma sak som det jag nämnde ovan, att bolaget har en kundtjänst som går att komma i kontakt med och är seriöst.

Uppdatering om detta biljettkrångel följer.

In this article