1383 1

NEW YORK. Idag, onsdag, börsnoterades spelbolaget King Entertainment på New York-börsen. King, som utvecklar spel för mobiler, är omskrivet i svensk press av tre skäl: 1) det är grundat av svenskar, 2) dess populäraste spel Candy Crush har blivit en stor succé och laddats ned mångmiljontals gånger och 3) värderingen av bolaget framstår, liksom många andra teknikbolag, som närmast obscen med 45-50 miljarder kronor.

Hur som helst, för att bevaka börsspektaklet så befann jag mig i morse nere vid New York-börsen på Wall Street/Broad Street på södra Manhattan och direktrapporterade på SvD Näringslivs webb. Bösen gillar att ställa till jippon kring kända bolag vars aktier börjar handlas, och dagen till ära cirkulerade figurer hämtade från spelet Candy Crush omkring på börsgolvet mellan mäklare, direktörer och journalister. Det är dem du ser på bilden här ovanför.

Personal på New York-börsen iklädda King-tshirts dagen till ära. På skärmarna ovanför syns hur aktien går – just vid tillfället rätt rejält ned. Foto: Erik Bergin
Personal på New York-börsen iklädda King-tshirts dagen till ära. På skärmarna ovanför syns hur aktien går – just vid tillfället rätt rejält ned. Foto: Erik Bergin

Själva handelsstarten kunde ha gått bättre – aktien sjönk direkt över 10 procent sedan den börjat handlas.

[stock-tools exchange="NYSE" symbol="KING" image_height="240" image_width="600"]

Nu, efter att även ha lämnat en artikel om detta till torsdagens papperstidning, så ska jag ta lite lunchpaus. Det blir pasta och köttfärssås.

För den som undrar så är förkylningen på väg bort.

Väderrapport: Grått och kyligt i morse, nu strålande sol men ganska blåsigt i New York.

 

Vill man läsa mer om New York-börsen här på bloggen så kan man kolla in min rapport från Twitters börsnotering i höstas. Den var en betydligt mer omfattande och ”hypad” historia än King. Processen för att få igång handeln i Twitter tog också mycket längre tid, över en timme, jämfört med fös Kings aktie som började handlas efter 15-20 minuter.

Varför dröjer det? Jo, när ett bolag ska noteras på New York-börsen (NYSE) så sätts först ett pris som aktierna säljs för. Men det är inte det priset som sedan dyker upp på handlarskärmarna när börsens karaktäristiska klocka ringer varje handelsdag halv tio. Istället pågår då något som börsen kallar ”price discovery process”, helt enkelt en förhandling mellan olika banker och potentiella investerare om var aktien är värd. Man brukar höra spridda rop på börsgolvet när nya bud kommer in. När det är klart och det finns ett officiellt pris så kickar själva handeln i den nya aktien igång och vem som helst kan köpa och sälja, i det här fallet, King-aktier.

Så, det var dagens folkbildning.

 

Så här ser King-sidan ut i torsdagstidningen:

Sidan i SvD Näringsliv om Kings börsnotering på onsdagen.
Sidan i SvD Näringsliv om Kings börsnotering på onsdagen.
In this article


Join the Conversation