969 0
969 0

Ännu en anledning att känna stolthet över kollegorna på SvD Näringsliv hemma i Stockholm, som fått mycket uträttat på sistone. Det senaste: SCA:s vd Jan Johansson avgår efter SvD:s granskning av hur bolaget använder sina flygplan. Efter ett styrelsemöte beslutades att vd:n lämnar sitt jobb, vilket meddelades i ett pressmeddelande. Läs storyn här.

”De senaste månaderna har jag fått ägna stor del av min tid åt de granskningar av SCA som pågår. Nu har också en förundersökning inletts, vilket innebär att mitt fokus att sköta själva verksamheten framöver ytterligare reduceras. Det beslut styrelsen och jag därmed kommit fram till i SCA:s, aktieägarnas, medarbetarnas och mina anhörigas intresse är att jag lämnar vd och koncernchefspositionen”, säger Jan Johansson i en kommentar.

Det var reportrarna Andreas Cervenka och Torbjörn Isacsson som förra året började skriva om hur SCA:s vd och andra högt uppsatta direktörer inom den så kallade Industrivärden-sfären, som är storägare i bland annat SCA, använde bolagets lyxflygplan till allt från att åka på Formel 1-tävlingar till jaktresor och för att hämta kvarglömda prylar, skjutsa fruar, barn och jakthundar och andra ändamål som flera andra aktieägare ansåg knappast hade med verksamheten att göra.

En del i granskningen handlade om hur namnen på familjemedlemmar systematiskt ströks från fakturor och i passagerarlistor för att resorna skulle kunna utmålas som affärsresor.

Efter den stora uppmärksamheten hamnade av allt att döma Johansson i samma sits som exempelvis USA:s tidigare president Richard Nixon och den svenska tidigare justitieministern Laila Freivalds: när all uppmärksamhet kring ens person handlar om annat än det jobb man är satt att utföra går det till slut inte att sitta kvar. I SCA:s fall valde styrelsen uppenbarligen att byta ut Johansson för att inte skada bolaget.

Nyligen valde även Industrivärdens ordförande Sverker Martin-Löf att avgå efter granskningen, vilket uppmärksammades av bland annat Wall Street Journal här i New York.

Läs mer om SvD Näringslivs granskningar här.

In this article


Join the Conversation