Sensommaren ger krispiga bilder Roslagen

24559 0

GRÄSÖ — Ännu är det lummigt grönt, varmt i solen och närmare 20 grader i vattnet i norra Roslagen, samtidigt som augusti övergår i sensommarmånaden september.

Vi badade från klipporna utanför Gräsös ostkust på lördagen och njöt i värmen på hällarna. Jag har också ägnat mig åt en hel del fotografering – sensommarfärgerna är alltid tacksamma med sin krispighet och klarhet. Dessutom: den allt mörkare himlen bjuder på fantastiska stjärnkavalkader.

Kolla in bilderna ovan av Gräsö i Roslagen månadsskiftet augusti-september.

Just att fotografera stjärnor är svårt men kul. Man måste ha tålamod, stativ och ett ljusstarkt objektiv. Gott om tid behövs också. Det blir rätt ofta fel och man måste göra om alltihop.

Så här avlöpte helgens manöver:

Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin

Grundtips för att plåta stjärnor: På vissa stjärnbilder lyckades jag fucka upp skärpan, på en annan serie ställde jag in fel bländare. Det är lätt att göra bort sig och enda sättet är att testa, och sedan testa igen.

Tricket är naturligtvis att köra med lång slutartid, men inte så lång att stjärnorna börjar vrida sig (vilket de förstås inte gör, det är jorden som snurrar) såvida det inte är den effekten du är ute efter förstås. 25-30 sek brukar vara lagom.

Försök också att hålla bländaren så stor som möjligt, gärna f1,6-f1,8 om objektivet tillåter, och laborera fram rätt ISO-tal. 800 borde funka att börja med.

In this article