855 0

STOCKHOLM — Det senaste tillskottet till fotoutrustningen är ett specialobjektiv till min Canon EOS D6 från Lensbaby, tillverkare av kameratillbehör. Jag har investerat i en relativt billig Lensbaby Spark, ett objektiv som kräver en del träning men som ger mycket speciella bilder för den som lär sig hantera det.

Så här ser Spark ut:

Lensbaby Spark. Foto: Erik Bergin

Objektivet saknar helt rörliga delar eller inställningar. Men det har en unik funktion: en dragspelsliknande och böjbar gummiring. Du kan dels dra objektivet utåt eller trycka ihop det, och dels böja det åt sidorna.

Fotograferingen blir helt manuell. Det finns ingen bländare att ställa in, alltså måste du ha järnkoll på jusmätaren och justera exponeringen på kamerahuset. Det finns ingen autofokus eller bildstabilisering. Att fotografera i skarpt dagsljus är nästan omöjligt 1/4000-del räcker inte till, bilden blir för överexponerad.

Så här fungerar det: du ställer in fokus genom att trycka ihop eller dra ut linsen. När du hittat fokus kan du böja linsen åt ena eller andra hållet för att flytta fokuspunkten runt i bildytan. Det går alltså inte att få full fokus på en hel bild, bara där du placerar ”centrum” i bilden.

Det böjbara objektivet. Foto: Erik Bergin

Låter det krångligt? Det är det till en början. Men efter ett tag kommer du på hur objektivet ska användas. Det går att få till oerhört märkliga effekter, bilder med ett slags drömskt innehåll som ger en väldigt fartfylldhet i de oskarpa delarna som ibland upplevs som rörelseoskärpa.

De här speciallinserna är knappast till för nyhetsfoto, men lämpar sig bra till porträtt eller temabilder där fokus måste hamna på en särskild punkt som ska framhävas.

Här är några exempel på vad du kan åstadkomma:

Fokus har lagts vid entrén till huset. Foto: Erik Bergin
En gistgård där fokus hamnat på träställnmingens övre delar. Foto: Erik Bergin
En strandkant med bara ett litet stycke i fokus. Foto: Erik Bergin
Skärpan ligger på hitersta delen av bryggan. Foto: Erik Bergin
Fokus har hamnat mitt på segelbåten. Det ger nästan en sorts miniatyreffekt. Foto: Erik Bergin
Här ligger fokus på lyckan till eldstaden. Nästan hela resten av bilden är ur fokus. Foto: Erik Bergin
Främren delen av Land Rovern är skarp, resten suddih. Foto: Erik Bergin
Fokus ligger på personen, resten av bilden är oskarp. Foto: Erik Bergin
Påskbord som ur en drömsekvens. Foto: Erik Bergin
Harry the Dog har ansiktet i fokus, resten av kroppen flyter bort i suddig periferi. Foto: Erik Bergin
Specialeffekten kan ge fina porträtt. Foto: Erik Bergin
In this article