1073
Invånare i New Orleans använde Interstate 10 under lördagen för att komma ut ur staden. Foto: Getty

En miljon människor vid USA:s kust mot Mexikanska golfen flydde norrut under lördagen för att söka skydd mot orkanen Gustav som uppdaterades till ett kategori 4-oväder under helgen, rapporterar Associated Press, AP. Bussar, tåg, flyg och bilar gick i strid ström från New Orleans, där invånarna har Katrina och de efterföljande katastrofala översvämningarna 2005 i färskt minne. Motorvägarna korkade samman och trafiken flöt långsamt norrut under dagen, enligt medier. Bensinstationer längs vägen fick brist på bränsle när alla flyende laddade sina fordon inför resan in i Louisianas inland.

Någon order att evakuera hela New Orleans hade ännu inte givits av stadsledningen sent på lördagskvällen svensk tid, enligt AP.

Amerikanska meteorologer konstaterar samtidigt att det är för tidigt att säga om Gustavs fortsatta bana norrut innebär en klockren träff, ”direct hit”, på New Orleans, eller om ovädret viker av väster- eller österut längs vägen över Mexikanska golfen. Under lördagen passerade ovädret västra delarna av Kuba, där räddningsmyndigheterna var satta i högsta beredskap efter långvarig erfarenhet av orkaner i området.

Gustav har hittills orsakat minst 80 dödsfall i Karibien och är kraftigare än Katrina var vid samma position augusti 2005. Orkanen väntas komma i kontakt med amerikanskt fastland tidigt nästa vecka.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article