1606

Kronan mot dollar (överst) och euro. På torsdagen handlades 
dollarn för drygt 7,40 och euron till rekordnivån 10 kr. I juli för fyra månader sedan kostade dollarn runt 6 kronor och euron cirka 9,40.


Semestern blir dyrare

Svenska kronan har rasat mot både euron och US-dollarn de senaste dagarna. På torsdagskvällen handlades euron till 10 kronor och priset på dollar hade ökat till över 7,40 (se kurvorna ovanför). Dollarn bottnade tidigare i år då den handlades under 6 kronor. Sedan dess har dollarn ökat i pris mer än 25 procent. För euron handlar det om en ny rekordnivå mot kronan.

Situationen för det svenska banksystemet och rikets finanser är sådan att den rimligtvis inte motiverar en så stor försvagning av kronans värde. Men nyhetsrapporter talar om en mycket stökig valutamarknad just nu, med extremt stora och snabba förändringar, så kallad volatilitet. Liksom läget är på aktiemarknaden för tillfället bygger valutavärderingarna inte på faktiska omständigheter, fundamenta, utan styrs mycket av rädsla för eventuella framtida förluster och ryktesspridning. Det är alltså extremt svårt att förutspå kronans värde. 


”Det värsta jag sett. Volatiliteten har rusat genom taket”, säger chefen för valutahandel vid investmentbolaget Putnam Investments i Boston, Parker King, till Wall Street Journal.

Den svenska exportindustrin gläds förstås åt en svagare kronkurs eftersom den ger mer betalt i utländsk valuta. Åtminstone i teorin – det krävs en längre tids låg värdering för att effekten ska synas i böckerna.

För svenskar som reser utomlands i vinter riskerar semestern däremot att bli 20-25 procent dyrare än ett halvår tidigare. Vi får just nu väsentligt mindre för våra kronor när vi handlar dollar eller euro, eller valutor som är knutna till dessa (särskilt dollarn används indirekt som värdemätare för en lång rad länder utanför Europa). 

Det finns också en möjlighet att kronan framstår som billig nu, särskilt mot euron, och att investerare återvänder till den kommande dagar. Det skulle i så fall kunna höja värdet på valutan.

Anledningen till kaoset på både börserna, ränte- och valutamarknaden är finanskrisen. Dess effekt kommer märkas en lång tid framöver, även om det syns tecken nu på att den tidigare frusna globala kreditmarknaden börjar tina. 


Nu blandar dessutom kreditkrisen ihop sig med den avsvalnande konjunkturen. Negativa siffror från detaljhandeln i USA orsakade till exempel stora börsfall i New York på onsdagskvällen. Den allt svagare världsekonomin syns även på oljepriset, som sjönk under 70 dollar per fat på torsdagen för första gången sedan augusti 2007.  

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article