1128

Varning för guidebok: jag köpte Eyewitness Travels Polen-bok på engelska hemma, men den är inte tillräckligt bra för att kunna rekommenderas. Har haft större nytta av av gratishäftet ”Warsaw in your pocket”, till vänster på bilden här, som man hittar på hotell i Warszawa. Där finns bland annat följande tips:

Ett litet och fullt ut vedervärdigt museum kan man beskåda en bit söder om centrum på adressen 25 Al Szucha: tyska hemliga polisen Gestapos högkvarter (bilden nedan). En skräckinjagande och pampig byggnad som nu innehåller utbildningdepartementet. Märkligt nog undgick det att bombas till grus under kriget som resten av stan. När man nu kommer dit, ser man en liten dörr till vänster innanför de mäktiga pelarna vid entrén där det står ”39-45” och nåt på polska. Det är ingången till museet. Dörren är låst. Man drar i den och tänker att, jaha där sket sig det, när en liten tant med korsord öppnar och släpper in en. De har alltid små tanter med korsord på polska museer.

Där nere i källaren hade alltså nazisternas hemliga polis sin tortyrkällare, med Gestapohögkvarteret i våningarna ovanför. En radio stod på hög volym för att dölja skriken. En flera utmärkta videoanimeringar guidar igenom såväl Polens umbäranden i kriget, som hur fångarna hanterades och hur Warszawa bringades under tyskt skräckvälde. Sedan får man se cellerna, där desperata fångar ristat meddelanden till eftervärlden. En tydligen känd fras man hittat senare går något i stil med:

Det är lätt att prata om Polen,
svårare att arbeta för Polen,
än svårare är att dö för landet,
men svårast är att lida för Polen.

Jag var i Röda Khmerernas tortyrfängelse T2 i Phnom Penh, Kambodja, för några år sedan (se fotoalbum till höger) och det var i samma grad av vidrighet som det här. Man fascineras över vilka eländigheter folk kan hitta på.

Sen åkte vi tåg ut på landet till ett ställe som heter Minsk Mazowiecki, en typisk småstad i stil med Växjö eller Mjölby. Inte mycket att se där än ett vattentorn och en korvkiosk. Jag köpte en vurre.

Åter i Warszawa käkade vi kött och såg filmen Barcelona på bio, den enda de inte förstört med polsk dubbning. Den är tydligen regisserad av Woody Allen. Bion ligger i nederdelen av Stalins 231 meter höga torn på torget här utanför. Tänk bara om han vetat att de gjort värsta kommersiella nöjeskomplexet i hans gamla kåk.

Stalin fick förresten aldrig se tornet i färdigt skick, har jag läst på, det fick däremot Brezchnev, hur han nu stavar, som var här och stod och vinkade till massorna från en balkong.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article