3944
3944

Upper East Side, och då menar vi i det här fallet området från runt 60:e till 80:e gatan öster om Central Park på Manhattan (karta) som även inbegriper Lenox Hill, hör varken till de mest turisttäta eller till de festligaste delarna av New York City. Åtminstone tycker många det. Dock går det att utmana denna rådande mening och hitta en hel del godbitar i den här delen av Manhattan. En Resande Reporter gav sig ut på promenad – och fann en rad intressanta sevärdheter som går lätt att trycka in under en eftermiddag.

Se karta för rutten här.

 

1 New Yorks bästa diner?

3 Star Diner vid 76:e gatan och Första Avenyn.
3 Star Diner vid 76:e gatan och Första Avenyn.
Präktig omelett på 3 Star Diner.
Präktig omelett på 3 Star Diner.

Inled promenaden vid utmärkta 3 Star Diner i korsningen Första avenyn och 67:e gatan, så du inte ger dig iväg med tom mage. 3 Star tillhör ingen kedja, den har bås, bar och en meny så omfångsrik att det troligen skulle gå att förlägga samtliga måltider under en månad hit och ändå inte tvingas äta samma sak två gånger. Personalen har en hel del år på nacken och är av typen man misstänker själva bor runt hörnet. Servicen är mer än utmärkt – vid ett besök nyligen var två kypare fullt sysselsatta med att ständigt se till att kaffekoppen var full. På menyn finns burgare, omeletter, wraps, smörgåsar och sallader, allt mycket amerikanskt och till lågt pris. Mycken mer New York-diner än så här blir det inte.

 

2 Lyxhotell med anor

Bemelmans Bar.
Bemelmans Bar.
Bemelmans Bar i Carlyle Hotel, 35 East 76st Street.
Bemelmans Bar i Carlyle Hotel, 35 East 76st Street.

En frisk promenad västerut längs 76:e gatan tar dit till lyxiga Carlyle Hotel, känt bland annat för dess koppling till president Kennedy och för att en rad kända jazzmusiker spelat där genom decennierna. Hotellet är ett av New Yorks allra lyxigaste, det billigaste rum vi kunde hitta gick på 540 dollar per natt. Foajén och hotellets interiör är värda ett par minuter av din tid.

Längst in i hotellet – rakt fram vid entrén och sedan till vänster – hittar du baren Bemelmans Bar. Lokalen andas vad man skulle kunna kalla inpyrd lyx. Baren har goda cocktails, sägs det, men priserna beskrivs i en recension som ”löjligt” höga. Nåja, om inte annat kan du gratis studera de något märkliga väggmålningarna i den fönsterlösa barlokalen och sedan traska vidare.

 

3 Konst i världsklass

Gå söderut längs Madison Avenue ner till 70:e gatan. Där, mot Central Park till, hittar du den privata konstsamlingen The Frick Collection, som innehåller både en fast utställning bestående av tavlor, skulpturer och annan konst som industrialisten Henry Clay Frick samlade på sig samt även tillfälliga utställningar. Adressen är 1 East 70th Street, kolla in sajten frick.org för mer info.

När du ändå är i kvarteret så kan du lika gärna kolla in The Explorers Club, en förening för upptäcktsresande till havs, land och i rymden i vetenskapens tjänst. The Explorers Club är ett delvis slutet sällskap och något offentligt museum finns inte, men föreningen anordnar då och då vissa events som föreläsningar som det går att gå och lyssna på. Adressen är 46 East 70th Street, kolla in The Explorers Clubs sajt för mer info.

 

4 Breakfast at Tiffany’s

Brealfast at Tiffany's-huset på 169 East 71st Street.
Breakfast at Tiffany’s-huset på 169 East 71st Street.

breakfast-at-tiffanysDen som kan sin Truman Capote vet kanske att det var bostadshuset vid 169 East 71st Street som agerade kuliss för filmen Breakfast at Tiffany’s, baserad på Capotes legendariska New York-roman med samma namn. Gå förbi när du ändå är i kvarteret, det är ett väldigt burget, lugnt och välmående kvarter. Läs mer om huset, filmen och boken på den här bloggen.

 

5 Här bor miljardärerna

Miljardärernas boning på 740 Park Avenue.
Miljardärernas boning på 740 Park Avenue.

Gå västerut till Park Avenue och ta vänster söderut. Du går nu genom ett av USA:s rikaste kvarter. Få om något kvarter i USA har en högre koncentration av mångmiljonärer och miljardärer än längs de här kilometrarna längs Park Avenue på Manhattan.

Ta en särskild titt på 740 Park Avenue, en imposant lägenhetsbyggnad i art deco-stil uppförd 1929 av en släkting till Jackie Kennedy Onassis, där bland andra John D Rockefeller JR. bodde mellan 1937 och 1960.

Byggnaden har beskrivits som New Yorks lyxigaste och hyser invånare som exempelvis industrimagnaten och republikanen David Koch, arg kritiker av president Obama och allt som har med demokraterna att göra.

Läs mer om 740 Park på Wikipedia.

 

6 Här bodde storsvindlaren Madoff

Korsningen Lexington/64th Street.
Korsningen Lexington/64th Street.
Här bodde storsvindlaren Bernie Madoff.
Här bodde storsvindlaren Bernie Madoff.

Mer nutidshistoria, som också kretsar kring miljardärer. Fortsätt söderut längs Park till 64:e gatan och ta en titt åt höger. Här, på adressen 133 East 64th Street, ägde den tidigare miljardären och storsvindlaren Bernie Madoff en luxuös våning fram tills att skandalen kring hans fondbolag, som var ett stort pyramidspel, avslöjades 2009. Madoff sitter i fängelse och våningen, som bland annat har fyra eldstäder, har hunnit byta ägare flera gånger sedan storsvindlaren Madoff ägde den. Enligt en artikel i New York Times var våningen ute på marknaden 2013 för ett utbudspris på 17,25 miljoner dollar, i runda slängar 118 miljoner kronor.

Att byggnaden en gång hyst en mångmiljardsvindlare som Bernie Madoff är, förståeligt nog, möjligen ingenting som hans forna grannar är speciellt intresserade av att förknippas med. En fråga till portvakten gav svaret, ”I don’t know any Madoff.”

 

7 Linbana till Roosevelt Island

Linbanestationen på Roosevelt Island.
Linbanestationen på Roosevelt Island.
Queensborough Bridge från linbanan.
Vintervy över Queensboro Bridge och Manhattan från linbanan till Roosevelt Island.

RooseveltIsland11

Linbanan till Roosevelt Island.
Linbanan till Roosevelt Island.

Avsluta din promenad på Upper East med en linbanetur – till Roosevelt Island. Sicksacka dig söderut till korsningen First Avenue och 60th Street, där du springer rakt på den mäktiga Queensboro Bridge. Strax norr om den går en linbana, som gratis tar dig ut på den långsmala ön Roosevelt Island mitt i East River. Det här är en fin möjlighet att komma bort ifrån stressen på Manhattan.

Ön är drygt 3 kilometer lång och 240 meter bred på sitt bredaste ställe. Härifrån har du en enastående utsikt över Manhattan, vars höghus breder ut sig som en kompakt vägg västerut. Roosevelt island köptes av en indianstam på 1600-talet när holländarna styrde stan, och är nu till stora delar bebyggd med bostadshus. Ett gammalt sjukhus på södra sidan har, eller håller på att, rivas (2013/2014) för att ge plats åt fler bostäder. Läs mer om Roosevelt Island på Wikipedia. Se bilder här.

Till New York-guiden

In this article