45140 1

NEW YORK. Idag har vi sett en ny del av New York – den långsmala Roosevelt Island i East River. Festligt nog tar man linbanan dit.

Roosevelt Island ligger mellan Manhattan och Queens mitt i East River och med den dominanta Queensboro Bridge hängande högt över öns förhållandevis låga bebyggelse. Lonely Planet har totat ihop den här guiden till ön, och Wikipedia vet också att berätta en del intressant historia om Roosevelt Island.

På 1600-talet köptes ön av en holländsk guvernör, läser jag mig till, och här har funnits bland annat fängelse och ett sjukhus. Sjukhuset står kvar, på öns södra del, men är kusligt tomt och ska snart rivas. Norrut – där jag inte varit – finns bostäder.

Rakt över öns södra del löper alltså den massiva järnbron Queensboro Bridge rakt över Roosevelt Island. Det går alltså inte att köra av Queensborough ner till ön, enda bilvägen går istället en bit norrut via en mindre bro från Queens – trots att Roosevelt Island rent tekniskt tillhör Manhattan, läste jag någonstans.

Hur som helst. Från Manhattan tar man sig till ön via en linbana som startar ungefär i höjd med 60:e gatan. Den korta turen över halva East River ger en fantastiskt fin utsikt, som du kan få en glimt av på bilderna här ↓ nedanför. Förresten, fler bilder finns i galleriet – missa inte dem.

rooseveltisland-map

[dropcap type=”square” round=”yes” color=”#f5f5f5″ background_color=”#4583b3″ ]F[/dropcap]ör övrigt: Idag har jag varit ledig och inte jobbat ett smack (bortsett från att kolla mejlen ett par gånger) eftersom jag jobbade hela helgen samt måndagen. Imorgon onsdag ska jag nog ta och göra ett par handtag igen.

Det ska komma mer snö i natt, så det kanske passar med en ihopkurad innedag imorgon.

GALLERI ROOSEVELT ISLAND

In this article


Join the Conversation