1442

Lösen begärd för Arctic Sea

UPPDATERAD 16/8: En lösensumma på okänd storlek har begärts för det försvunna fraktfartyget Arctic Sea, enligt CNN som fått uppgifterna från polisen i Finland varifrån fartyget avgick i juli. ”Beloppet är inte jättestort men, låt oss säga, ansenligt”, säger en polisutredare till Bloomberg News. En internationell brottsutredning är igångsatt för att få utrett vad som hänt fartyget, som inte hörts av eller synts till på två veckor. Interpol och Europol är inblandat i utredningen, där även finska, svenska och maltesiska (fartyget går under Malta-flagg) myndigheter ingår. Kravet på lösen har skickats till rederiet, uppger CNN.
Fallet med det försvunna faktfartyget Arctic Sea, som avgick från en finsk hamn den 23 juli lastad med 6500 ton timmer, har utvecklat sig till ett högkvalitativt mysterium. Fartygets destination var hamnstaden Bejaia i Algeriet, dit hon skulle anlänt den 4 augusti. Men Arctic Sea dök aldrig upp.

Polisen i Finland vill inte kommentera om man har närmare information om var fartyget befinner sig just nu. Men uppgifterna om lösensumma stärker teorin att det blivit kapat. En kapning, eller ett kapningsförsök, ska otroligt nog ha skett redan i Östersjön (läs mera nedan), men fartyget ska också enligt uppgifter från rederiet har utsatts för en attack senare i Atlanten. Även svensk polis säger till CNN att det tycks ha kapats en andra gång, vilket väcker frågan om det verkligen bara hade timmer i lasten.

Detaljerna i dramat är få men spännande: strax efter avgången från Finland påstås fartyget ha bordats mellan Öland och Gotland av vad som beskrevs som tio beväpnade och maskerade män (ett fenomen som knappast förknippas med svenska farvatten, snarare med somaliska).

Enligt fartygets ägare, ryska företaget Solchart Arkhangelsk, skulle dessa ”kapare” ha varit svensk narkotikapolis som utförde en razzia. Men polisen förnekar att någon sådan insats gjorts. Svenska myndigheter fick höra om incidenten först efteråt och då hade fartyget redan seglat vidare. De påstådda kaparna/poliserna höll besättningen under tolv timmar, letade igenom fartyget och lämnade därefter Arctic Sea i gummibåt utan att ta någonting med sig. Händelsen rapporterades kortfattat i svenska medier.

Några dagar senare, den 28 juli, hade fartyget kontakt med brittiska kustbevakningen när det passerade genom Engelska kanalen. Ytterligare två dagar därefter snappades signaler från Arctic Sea upp när hon rundade västra spetsen av Frankrike. (Se kartan med händelserna. Av Washington Post.)

Sedan dess har fartyget eller dess besättning på 15 personer inte hörts av.

Någon nödsignal har inte noterats och den satellitspårningsutrustning som ska göra alla lastfartyg sökbara är av allt att döma avstängd eller ur funktion. Arctic Sea svarar inte på anrop.
TV: nyhetsinslag från om försvunna fartyget – klicka play:

Spekulationerna om vad som kan ha hänt spretar nu vilt. Blev hon kapad på Östersjön strax efter avfärd? Är kaparna i så fall kvar ombord? Vad ska de med ett fartyg lastat med virke till? Eller finns något annat, okänt och mera värdefullt i lasten? Finns det en illegal vapenlast ombord? Har hon gått till botten?

Enligt Washington Post kan det handla om en narkotikalast ombord som skapat strid mellan rivaliserande ryska smugglarligor. Alternativt försöker fartygets befäl smita med lasten för att tjäna egna pengar. Eller så är fartyget kapat av moderna sjörövare som försöker köra det till Västafrika för att sälja lasten där eller begära lösen, spekulerar tidningen.

David Osler, redaktör för försäkringsmäklaren Lloyd’s sjöfartsstidning, tror inte på kaparteorin. ”Det finns inget krav på lösensumma, lasten är av lågt värde och det är inget vanligt rån. Det verkar vara någon sorts dispyt mellan ryska intressen”, säger han till Washington Post.

Viktor Matveyev, chef för finska Solchart Management som opererar Arctic Sea, hade på fredagen inga nyheter om fartygets öde. ”Jag är mycket orolig”, säger han till Bloomberg News.

En internationell sökoperation är igång som koncentrerar sig kring vattnen utanför Portugal och Gibraltar, där Arctic Sea måste passera om hon ska till sin destination i Algeriet, norra Afrika. Ryska örlogsfartyg har fått i uppdrag av generalstaben i Moskva att leta efter fartyget, som har rysk besättning. Sveriges Radio/Ekot rapporterade i torsdags att ett ryskt fartyg siktat en lastskuta som skulle kunna vara Arctic Sea. Men från ryskt håll dementerar man att något sökuppdrag alls getts till den ryska flottan. En uppgift spreds under slutet av veckan att hon siktats i hamnen i spanska San Sebastian och på fredagsmorgonen påstods hon befinna sig nära Cap Verde, dit den ryska fregatten Ladny nu är på väg för att leta. Enligt Lloyd’s Register på fredagen hade två påstådda observationer av Arctic Sea under veckan dock visat sig vara felaktiga.
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article