1455


Bye bye, Fiji!

NADI, FIJI. Mörkret har sänkt sig över Nadi och vi har just käkat sista Fijimiddagen (biff, potatismos & ärtor) på det utmärkta stället Smuggler’s Cove som ligger precis vid beachen. (UPPDATERING: Smuggler’s Cove kan rekommenderas – utom dormet. Madrasser som kratrar, varmt, inga fonster, stillastaende luft. Svart att sova vettigt.) Ett konstgjort vattenfall skvalar här bakom uteserveringen där jag sitter och skriver, det glammas från baren och kulörta lyktor ger en festlig inramning. Fantastisk vecka, med bilder i huvudet som är som hämtade ur någon film. Till exempel ”Castaway” med Tom Hanks som spelades in på en ö en bit västerut.

Imorgon åter Jennie hemåt Arlanda via ett stopp i Sydney medan jag tar ett något senare flyg till Auckland, Nya Zeeland. Där har jag bokat ett par nätter på ett ställe jag glömt nu vad det heter, men det blir nog ytterligare ett par dagar där – ska jobba en del, har en hög artiklar som måste skrivas ut. Tvätta behöver jag också göra, samt reda ut vart min mobil tagit vägen (det finns en chans att den ligger längst ner i ryggan, har inte orkat riva ur allt).

Vi har senaste veckan tagit oss runt i ögruppen Yasawas (obs stavningen kanske inte är helt korrekt) med hjälp av ett sk Bula Pass. ”Bula” säger man till varandra i Fiji i tid och otid, betydandes ungefär Hej. Passet ger rätt till X antal dagars resa med katamaranen Yasawa Flyer II, vilken vi frekventerat, och det ingår även boende ifall man väljer att köpa till det. Det gjorde vi, eftersom vi bara hade en vecka. Från Nadi och till ön längst norrut tar det ”Flyer” ca 4-5 timmar, där vänder fartyget och går söderut igen, så det är möjligt att hoppa på den nordliga rutten från vilken som helst av öarna som passeras på förmiddagen, och den sydliga rutten på eftermiddagen. Ombord finns en otroligt effektiv bokningsdesk för boende som drivs av två damer med VHF och mobiltelefon. Så snart man kommer ombord går man till dem och meddelar vart man vill åka och de kontaktar stället via radion för att boka.

Jämför man med Thailand så är den här delen av Fiji mycket mera uppstyrt vad gäller ötransporter och alternativen känns färre. Visserligen är resrorterna (allt från rätt lyxiga hotell och bungalows till torftiga dorms) mycket färre än i thailändska övärlden, men jag hade ändå trott att det skulle gå att välja mellan en rad båtar och hoppa runt lite hur man ville mellan öarna. Så icke, men med det sagt så är det här systemet väldigt smidigt, om än ganska dyrt och en aning oflexibelt.

Vi har enats om att vi gillar stället Oarsman’s Bay, längst norrut, bäst beroende på den fantastiska utsikten och de sagolika öarna omkring. Tvåa hamnar i mitt fall Octopus där vi sov natten till idag. Mer lyx där, de har till och med en pool.

Well, that’s it – och här är Fiji i bilder. Bula!

Turister redo borda The Yasawa Flyer från småbåtar ute på havet.
Här bestiger vi ett berg, eller kulle kanske, med en fantastisk utsikt. En gräs- och buskbrand hade gjort hela berget sotsvart.


Sista kvällen – och ölen – i Nadi nyss.

Bokningsdamerna ombord på The Flyer. De driver ett helt analogt bokningssystem.

Den enda ormen jag sett hittills: troligen en giftig vattenorm som förirrat sig upp på berget. Notera att den tycks ha en liten ”paddel” längst akterut.
En havererad segelbåt ligger och skräpar vid The Octopus Resort. Hemmahamn San Francisco. Enligt min källa – killen i baren på stället – drev den upp på land vid en cyklon i december och ägaren åkte hem till USA. Inredningen ligger och skräpar på stranden och båten är tömd, men var en ståtlig 12-14-metersbåt före haveriet.


EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article