1135

Idag har jag jobbat, var inne på mässområdet – det gigantiska mässområdet – till Världsutställningen 2010 i Shanghai. Den svenska paviljongen, fyra kuber vars innandöme just nu ser ut, och är, en byggarbetsplats ska rymma konferensrum, utställning, kontor och en luftig entré i en limträkonstruktion fick jag förklarat för mig av platschefen, arkitekten och två pr-tjejer (se bild) som gör själva utställningen. Mycket intressant. Dessutom har vi åkt runt på mässområdet och recenserat andra länders paviljonger – roligt. Än bombastiskt, än urflippat, än coolt. Nu är jag sugen på att åka på själva världsutställningen, som pågår ett halvår. Bårtåt hundra miljoner besökare är att vänta tydligen. Ska bli en story på detta är tanken.

Har också studerat Shanghai City Planning Museum där de har den största modellen av någonting jag sett någonsin. I det här fallet en gigantisk modell av just Shanghai som täcker ett helt fabriksgolv. Se bild.
Så mycket mer har jag inte hunnit med, förutom att jag förvillade mig bort med vilje i stans sydvästra delar. Mycket att titta på – inte minst där fantastiskt höga bostadshusen man ser både här och andra kinesiska storstäder (även i Japan i viss mån) och som blir väldigt dramatiska på kvällen mot en nattblå himmel. Se bild. Och visste ni att Shanghai har målet att 40 procent (!) av stan ska bestå av grönområden? Det är små parker överallt. En hittade jag idag som var väldigt fin, inringad av motorvägar…
Som bonus råkade jag gå förbi det bevarade huset där Mao höll sitt första möte med det nybildade kommunistpartiet. 
Mycket stadsplanering idag alltså, så så mycket mer har inte fått plats på schemat. Men all tillgänglig information tyder på att jag tar tåget till Nanjing i övermorgon, utsatt för en förfärlig aggression av japanerna under kriget. Därifrån åter Peking. Och därifrån, om en vecka, hem. Snyft. Just nu skulle jag vilja hänga här ett tag till och lära mig mandarin.
I’ll be back.
• Mer om Nanjing (Nanking)
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article