2797


Oljan når USA:s kust
Återigen hotas New Orleans i den amerikanska södern av en katastrof, när olja från den havererade borrplattformen Deepwater Horizon (lilla bilden) nu når kusterna i delstaterna Mississippi och Louisiana. Källan under vattnet 80 kilometer ut från kusten fortsätter att släppa ut 5 000 fat olja per dygn i havet och ingen har hittiills kommit på ett sätt att få stopp på flödet. Kostnaden för brittiska oljebolaget BP, som äger källan, beräknas till flera miljarder dollar. Ordförande för BP är förre Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg, som lämnade vd-jobbet på telekombolaget förra året. Det här är hans första stora kris på det nya jobbet.

Oljeborrplattformen Deepwater Horizon i lågor för några dagar sedan innan den sjönk.
New Orleans har ännu inte hämtat sig från skadorna från orkanen Katrina 2005 då skyddsvallarna kring den lågt liggande staden brast. Oljekatastrofen i Mexikanska golfen jämförs även med effekterna av supertankern Exxon Valdez som gick på grund i Alaska 1989 och orsakade USA:s dittills värsta oljeutsläpp.
Louisiana har deklarerat undantagstillstånd och president Obama har lovat sätta in militären och en rad andra myndigheter för att hjälpa till att ordna upp eländet.
Deepwater Horizon sjönk för en vecka sedan efter att en explosion inträffat ombord.
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article