1388

Grekland får världens
börser på fall idag igen
Årets uppgång i Stockholm i princip borta

Trots att nödlånet till Grekland röstades igenom av parlamentet i Aten så fortsätter landets ekonomiska kris att skapa oreda på börser runt om i världen.

Grafen här ovanför visar Stockholmsbörsens utveckling den senaste tiden. Vid lunchtid idag fredag är Stockholm ned 2 procent. Av årets uppgång som toppat på runt 10 procent upp återstår nu bara 0,9 procent. Den lilla grafen till höger visar index senaste veckan: börsen faller nu för fjärde dagen i rad.
Precis nu, 12.18, kommer samtidigt besked om att Tysklands underhus godkänner stödinsats till Grekland. Överhuset uppges rösta om saken senare idag. totalt handlar det om maffiga 110 miljarder euro som EU och IMF ställer upp med gemensamt.
TV: ”Grekland är ett unikt fall”

Läget förbättras inte direkt heller av ett historiskt kursfall på Wall Street-börsen i New York på torsdagen (se kurvan till höger), av allt att döma orsakat av ett misstag av en mäklare på Citibank. Enligt en obekräftad rapport ska mäklaren ha råkat knappa in ”miljarder” istället för ”miljoner” i handelssystemet, vilket utlöste en nära rekordstor utförsäljning. Aktiemarknaderna uppges vara nervösa efter den smällen även på fredagen.
Dessutom kan man anta att marknaderna ser dystert på torsdagskvällens valresultat i Storbritannien där inget av partierna fick egen majoritet i parlamentet. Det ger osäkerhet kring vem som ska ta hand om landets stora budgetunderskott – Labourledaren Gordon Brown antas försöka få ihop en ny regering på det svaga resultat han har, och om inte det lyckas går bollen över till Toryledaren David Cameron. Eftersom det väntas ta en eller ett par dagar tills en ny brittisk regering är utsedd innebär det en period av osäkerhet, vilket finansmarknaderna inte är förtjusta i.
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article