3237

Idag gifter sig en historisk relik
6000 militärer står i parad längs Stockholms gator där bröllopskaravanen ska åka fram och 18 JAS-plan ska patrullera luftrummet, läser jag. Polisen har åtta center runt om i Stockholm där föräldrar kan gå och leta efter sina borttappade barn, rapporterar AFP i samband med dagens bröllopsjippo i Stockholm. Har ännu inte sett en minut av det hela, utan varit och tränat istället.
TV: Så här rapporterar CNN från jippot:

Dagen till ära gav jag mig på uppgiften att räkna ut hur många republiker respektive monarkier det finns på planeten. Det visade sig inte vara det lättaste, man får sitta och rensa ut en massa fallna riken genom seklen på båda sidor för att komma fram till en vettig siffra. När jag kommit en bra bit på väg så kraschade datorn, så hela uträkningen av antalet republiker gick upp i rök.
Börjar man däremot från andra hållet, och räknar monarkier, blir det enklare: det tycks finnas 44 stater idag med en monark (kung) som statschef, inklusive Sverige. Republikerna är alltså rejält fler i antal. Den här kartan visar läget för monarkierna, enligt Wikipedia:
I Asien är kungadömena lätträknade, men vi hittar ändå Thailand, där kungen har en stark ställning även om han liksom vår egen bara är en statssymbol, och kejsardömet Japan, utöver resterna av det brittiska imperiet. I Sydamerika gillar man uppenbarligen inte kungadömen, så ej heller i USA förstås, däremot klamrar sig britterna fast vid Kanada som har drottning Elizabeth som statschef.
Man kan förstås tycka att det hela mest är en symbolisk fråga, i alla fall numera, vilket det ju på sätt och vis är – kungen är ju en symbol. Dessvärre är han en symbol som folket, om vi skulle vilja, inte kan välja bort.
Om det otidsenliga i bland annat detta resonerade Wilhelm Moberg så här en gång:

Glansen och skimret från kungatronen, som ännu i dag bländar de troende folken, kommer från magisk källa och har uppstått ur vilda folkstammars gudariter och gudakult. Konungadömet är skapat av magin och övertron. Konungens Majestät skall hållas i helgd och vördnad, stadgas det i vår svenska regeringsform; paragrafen har uppkommit ur föreställningen om konungen som ett sakralt och övermänskligt väsen.

Det monarkiska statsskicket är sålunda ett uttryck för en uråldrig vidskepelse, som ännu hålles vid liv hos några västerländska kulturfolk, bland dem det svenska folket.

[…]

Vilhelm Moberg, ur Därför är jag republikan

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article