904

TV: Se de dramatiska bilderna från det brinnande Ryssland

ELDEN OMRINGAR BILEN 
– PÅ NÅGRA SEKUNDER

Ryssland brinner. Extrem och långvarig hetta har skapat en situation med skogsbränder i flera delar av det jättelika landet som över 300 000 brandsoldater, frivilliga och annan personal har svårt att få under kontroll. Flera tiotal personer har dött och tusentals ryssar har förlorat allt de ägde när elden drog genom byar på landsbygden och förstörde minst 2 000 hus.

Det är i sju regioner i främst centrala Ryssland som elden fått fäste, beroende på den mycket kraftiga sommarhettan som nått uppåt 40 grader de senaste dygnen. En tjock brandrök som försämrar sikten täcker nu bland annat Moskva.
President Medvedev har förklarat undantagstillstånd i de drabbade regionerna och Ryssland tar nu emot hjälp från utlandet för att bekämpa elden. Premiärminister Putin har lovat att alla förstörda hus ska vara återuppbyggda före vintern. Det återstår förstås att se hur det blir med det.
I dramatisk film, den här ovanför, visar hur några personer som gett sig iväg i bil för att hjälpa drabbade människor snabbt blir omringade av elden. Lågorna slickar bilens utsida.
Ett ryskt par har fått sin bostad förstörd i en av Rysslands många bränder. 
Bland det som förstörts i bränderna finns bland annat en stor drös helikoptrar, militära byggnader och militär utrustning som fanns vid en bas nära Moskva, rapporterar BBC.
Det senaste dygnet har 300 nya bränder rapporterats, enligt Al-Jazeera, och så fort släckningspersonal lyckas släcka en så uppstår en ny någon annanstans. Senaste veckan har minst 40 personer omkommit i bränderna.
Bränderna får nu vetepriset att skjuta iväg som en pil uppåt, eftersom de ryska skördarna brunnit upp.
Medan den extrema ”ryssvärmen” förvärrar läget, finns samtidigt flera vittnesmål om att vissa bränder startat på grund av mänskligt slarv. Så här rapporterar BBC:

[Rysslands krisminister] Mr Shoigu confirmed that many of the fires were caused by human negligence. An eyewitness travelling in forested areas east of Moscow over the past week told the BBC she had seen smokers on a train flick smouldering cigarette butts from windows, and motorists likewise discarding them along roads.

Mer läsning:
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article