1504


HAN UTMANAR HELA USA
MED LÄCKTA DOKUMENT
Här är mannen vars sajt Wikileaks skakar USA:s försvarshögkvarter Pentagon och Vita Huset. Julian Assange, född -71, ligger bakom ”whistleblower-sajten” Wikileaks där vem som helst kan läcka hemligheter utan risk att avslöjas, hemliga dokument eller filmer som sedan publiceras på sajten efter att ha granskats.

På torsdagen var Julian Assange, från Australien, i Sverige och ställde då upp på en intervju i SVT Aktuellt.

TV: Se Aktuellts intervju med Assange här

Assange: ”Vi skulle kunna publicera allt vi har”

Få har väl missat har Wikileaks nyligen släppt tiotusentals dokument om kriget i Afghanistan, händelserapporter som USA:s militär skickat vidare till de amerikanska myndigheterna och som sedan läckts. En misstänkt läcka sitter såvitt jag vet bakom lås och bom.

Att Assange i veckan befann sig i Sverige beror på att vissa av sajten Wikileaks servrar finns på ett webbhotell i Solna, enligt DN, och att Julian Assange, ständigt på resande fot, var här för att – såvitt jag begriper – ansöka om svenskt utgivarbevis för sin sajt. Ett sådant skulle möjligen kunna ge sajten samma publicistiska skydd som en svensk tidning har. Bland annat innebär det att svenska myndigheter inte får efterforska källor.

I intervjun med Aktuellt konfronteras Assange med den senaste kritiken om att han riskerar liv genom att låta publicera de tiotusentals uppgifterna från kriget i Afghanistan. Detta skulle bero bland annat på att talibaner kan läsa materialet och därigenom slå tillbaka mot afghaner som hjälper USA med underrättelser och annat stöd. Assange tillbakavisar kritiken genom att säga att de läckta dokumenten på Wikileaks i själva verket, som han menar, avslöjar att 20 000 civila har omkommit i kriget och att den amerikanska försvarsmaktens ansträngningar för att minska antalet civila dödsoffer brister.

– Varje vecka i kriget dör hundratals personer, säger Julian Assange.

Jag själv är ju journalist till yrket så min åsikt är kanske därmed väntad. Men jag stöder Wikileaks fullt ut. SvD har själv använt sig av dokument från Wikileaks som avslöjat missförhållanden, den gången i en isländsk, kraschad bank kallad Kaupthing.

Argumentet, som inte fanns i någon vidare bemärkelse före publiceringen av ”Afghan War Diary” nyligen, att Wikileaks skulle riskera liv, är visserligen värt att ta på allvar men det håller inte fullt ut.

Anledningen är enkel: en hel del av all information som publiceras i all världens tidningar dagligen kan användas i diverse negativa syften, det är inte unikt för Wikileaks. Ett exempel: mer eller mindre varenda dagstidning skriver löpande om rika personer och deras förmögenhet. Det finns en uppenbar korrelation mellan sådan publicering och att dessa förmögna människor utsätts för utpressning, kanske till och med kidnappning. Därmed skulle, om pressen valde att följa den logiska konsekvensen av det, inte ett ord någonsin publiceras om förmögna personer. Så sker inte.

Det återstår att se hur länge Assange och hans frivilliga dokumentgranskare kan hålla på innan sajten på något sätt stängs. Men Wikileaks gör en oerhörd insats.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article