1688

TV: NASA:s näst sista färjeflygning

Endevaour laddas inför sista 
flygningen före pensionen
USA:s rymdstyrelse Nasa har gett klartecken att börja fylla bränsletankarna på rymdfärjan Endevaour för en två veckor lång flygning, STS-134, upp till rymdstationen ISS. Det blir Endevaours sista resa innan färjan pensioneras och NASA:s näst sista flygning med rymdfärjorna överhuvudtaget. En flygning återstår under sommaren, sedan läggs färjorna ned och världen blir beroende av gamla ryska raketer för flygningar till ISS. Endevaour är planerad att lyfta runt 22-tiden svensk tid på fredag den 29 april. Chanserna till start bedöms till 70 procent.

Det är blandade känslor hos de boende vid Kennedy Space Center i Florida när nu programmet går mot sitt slut, rapporterar Reuters. Många i befolkningen är nostalgiska och stolta över vad rymdprogrammet åstadkommit, flera katastrofer till trots, men känner frustration över att någon ersättare till rymdfärjorna inte finns, ännu i varje fall. Med tanke på kostnaderna är det sannolikt att det i framtiden blir privata arrangörer bakom rymdresorna.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article