1572


ORLANDO. Det började inget vidare i morse: regn, ett ihållande, tropiskt spöregn som på den bästa svenska sommardag. Vi skulle till en av Orlandos långa rad nöjesparker, sju-åtta stycken totalt. Den här, Discovery Cove, hade vi bokat biljetter till redan så det var bara att hänga på. Temat är tropikbad, vilda djur och strandliv. En rad sjöar och laguner har byggts upp, där finns vattenfall, en snirklande flod, delfiner som man får prova att simma med, exotiska fåglar från jordens alla hörn, tre-fyra sandstränder, palmer, klippor (av betong) och även ett gäng hajar imen rätt deprimerande liten bassäng som lyckligtvis är avskärmad av glasskivor. I en av bassängerna simmar rockor och andra fiskar omkring över ett konstgjort rev, där man snorklar omkring och kollar in växter och djur. På land bakom stränderna finns restaurang, barer, omklädningsrum, våtdräktavdelning med mera.
Det är en lite konstig känsla att flyta omkring i denna konsgjorda paradisoas. För en person, som jag själv, som både snorklat på Stora Barriärrevet i Australien och badar i svensk äkta skärgård varje sommar ter sig förstås en kopia som den här mest löjeväckande. Men det är en något orättvis jämförelse – Discovery Cove syftar inte till att ersätta eller kopiera en verklighet, utan att skapa ett parallellt alternativ som bör bedömas på egna meriter. Och då ser det bättre ut. Det är faktiskt väldigt behagligt att flyta fram i 27-gradigt vatten i duggregn i en flod, konstgjord eller inte, utan en tanke på jobb eller andra vardagligheter. 
Disneys parker här – fyra stycken – har kvällsöppet. Så efter vattenplumsandet rev vi av Ecpot mellan kl 18 och 21. Ecpot är kanske världens största nöjespark, ett gigantiskt område som det tar en timme ungefär att bara gå runt. Temat är framtid och världen – flera av attraktionerna handlar om tidsresor både bakåt och framåt, i den stora ”bollen” vid entrèn ryms till exempel en tidsresa från neandertalarna in i rymdåldern. Mycket sevärt. Bortom raden med attraktioner finns en stor lagun runt vilken en rad länder uppfört paviljonger med landtypiska byggnader från sin kulturhistoria, ungefär som på en världsutställning. Där finns bland annat Norge, Frankrike, England, Marocko, Kina, USA och Japan. Lätt surrealistiskt att gå runt där. Som final, vilketbsker varje kväll, fick vi se Disneys berömda fyrverkeri och ljusshow som bränns av kl 21 när Disneyparkerna stänger. Den var förstås nånting i hästväg. (Bilder från Ecpot kommer senare.)
Nu är vi trötta efter allt detta turistande. Gonatt.
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article