1332
Hudson River via Shipfinder.
Hudson River via Shipfinder.

NEW YORK. En sak som jag tycker är lite tråkig med New York, särskilt som vi bor med utsikt över East River, är att det är så lite sjöfart att titta på. Både East River och Hudson River är oftast tom på båtar, bortsett från en enstaka pendlarfärja av typ Waxholmsbolaget och en och annan pråm med en bogserbåt som skjuter på. Man kan också ha turen att få se en enstaka polisbåt susa förbi, eller något av de fartyg som stan opererar och som kör utrustning, tar vattenprover eller liknande.

Bilden till vänster här är från Shipfinder och visar Hudson River idag, onsdag. En ensam bogserare, Sarah Ann, stävar norrut annars är det tomt. På Shipfinder, Marinetraffic och de andra syns förstås bara fartyg med AIS, som följs av satellit, men även en okulär besiktning av vattnen runt Manhattan visar oftast att det är skralt med sjöfart.

 

Det är förstås inte så konstigt. New Yorks hamn, som till största delen faktiskt ligger i New Jersey, ligger utanför flodmynningen i det som kallas New York Bay, en av världens största naturliga hamnar. Där anlöper handelssjöfarten, lastar på och av containrar varefter godset går vidare landvägen, eller möjligen via flyg.

Handelstrafikens skäl att fortsätta norrut på Hudson in i New York State har helt enkelt försvunnit när landtransporterna ökat. Det är lite sorligt.

 

På 1700-talet var det dock annorlunda – när New York hette New Amsterdam och holländarna styrde södra spetsen av Manhattan så var det där, mitt i stan, som handels- och krigsfartyg la till. Även under århundradena som följde var Manhattan och även delar av Brooklyn full med pirer och kajer. En del av dem finns förstås kvar, men liksom längs Stockholms kajer pågår inte längre någon aktiv trafik där.

Den här bilden visar en ritning av New Amsterdam från 1700-talet, före nationens födelse:

New Amsterdam.
New Amsterdam.

 

Vad som särskilt skiljer Stockholms kajer inne i stan från New Yorks dito är förstås den närmast totala avsaknaden av gamla båtar i New York att gå runt och titta på.

Så här ser det ut längs de flesta av New Yorks gamla kajer:

Finansdistriktet på södra Manhattan sett från East River.
Finansdistriktet på södra Manhattan sett från East River.

 

Ett undantag är nere vid Pier 17 på södra Manhattan längs East River där det ligger en del intressanta gamla museifartyg, bland annat den gamla segelskutan Peking som är spännande att skrota runt i. Läs mer om Pier 17 här.

Pier 17, södra Manhattan.
Pier 17, södra Manhattan.

Övriga dagsnoteringar: Jag är ännu tokigt förkyld, har hostat i tre nätter. Oerhört tröttsamt. Jobbar i alla fall en del, skrev bland annat en text tidigare idag om att Stockholmsbörsen satte nytt rekord.

Vi har även börjat planera en långweekend i Texas, vilket blir kul för där har jag inte varit. Jag har en hel del jobbgrejor på gång, åtminstone på idéstadiet, problemet är bara att få tid att planera dem också. Jag ska återinföra min tidigare praktik (som aldrig riktigt gick i lås) om att ha en planeringsdag i veckan, tex onsdag. Ska se om det går att förverkliga från nästa vecka. Den här är i varje fall redan körd.

 

In this article