1776
1776

CARLSBAD, NEW MEXICO. Sitter på ett motell i Carlsbad, har just varit och käkat på ett underbemannat Pizza Hut. Imorgon, fär att nu börja i den änden, ska vi se grottorna Carlsbad Caverns, ett rejält grottsystem ett par mil söderut. Därefter åker vi norrut igen till UFO-mekkat Roswell, New Mexico.

Men dagen började annorlunda.

Vi körde från El Paso, Texas, i ottan (halv sju) ca 20 mil norrut där vi blev upplockade av en turbuss. Den tog oss och ett glatt gäng andra turister från orten med det bisarra namnet Truth or Consequences (!) till Spaceport America, dagens stora sevärdhet.

Sir Richard Branson. Foto: John-Pozadzides/Flickr

Spaceport America är ingenting mindre än en flygplats för rymdfart, en ”spaceport”, varifrån entreprenören Richard Bransons rymdflygbolag Virgin Galactic ska börja köra turister upp i rymden, eller i varje fall så högt upp att man blir tyngdlös under ett sex-sju minuter, någon gång i sommar. Branson själv och hans två barn ska bli de första passagerarna, har han själv slagit fast.

Bakgrunden till Spaceport kräver kanske en liten förklaring. Under flera decennier har som bekant rymdstyrelsen NASA drivit och finansierat all amerikansk rymdfart med skattemedel. Den epoken är på väg att avslutas – en stor avveckling var rymdfärjorna som gjorde sina sista flygningar förra året. NASA har numera inga bemannade farkoster att skicka upp, och ser inte heller ut att få det inom någon rimlig framtid (USA har annat att lägga skattemedlen på, resonerar troligen många politiker i Washington).

Istället tar nu privata flygbolag vid. Richard Bransons Virgin Galactic är ett av dem, men det finns en handfull till som är igång med att utveckla olika sortsers fymdfarkoster som man planerar att skjuta upp från diverse platser i USA – NASA:s faciliteter i Florida är ett alternativ, eller så bygger man en egen flygplats som Branson och Virgin Galactic låtit göra i New Mexicos öken. Nevada är en annan lämplig delstat som har varmt väder, är glest befolkad och har soligt väder.

Spaceport America är än så länge ett ödsligt ställe. De enda personerna man ser är brandmännen, som håller till i en kupolformad byggnad längs den långa landningsbanan. Inga rymdfarkoster finns ännu, men enligt guiden Gary som även körde vår sightseeingbuss ska testflygningar inledas här senare i år.

I vilket fall kul att ha sett stället. Så här ser det ut i Google Maps satellitbilder:

Efter Spaceport körde vi – för att nu göra en lång historia lite kortare – igenom sandökenområdet White Sands, som även är en del i en gigantisk missiltestskjutbana som ligger strax norr om Spaceport. Vägarna just i den delen av New Mexico är spikraka och inte särskilt spännande, förrän man kommer upp i bergen igen. Men naturen är generellt väldigt varierande och det är ofta rolig körning.

Nu har vi i alla fall kommit till Carlsbad och ska åka och se grottorna imorgon, och därefter se och eventuellt även sova över natt i Roswell.

Här har vi lite bilder från framför allt Spaceport America, samt även den reservoir-liknande sjön Elephant’s Butte (!!), som är New Mexicos  största sjö. Knäppt nog finns en stor småbåtshamn i den hyfsat trista vattenpölen, som dessutom håller på att torka upp eftersom New Mexico inte haft något vettigt regn på 14 år.

GALLERI Spaceport, med mera

White Sands.
White Sands.
Huvudgatan i Truth or Consequences, new Mexico.
Huvudgatan i Truth or Consequences, New Mexico.
Elephant's Butte.
Elephant’s Butte.
Elephant's Butte.
Sjön Elephant’s Butte, New Mexicos största.
Spaceport America.
Spaceport America. Härinne rums både avgångshall och hangar. Detta är i princip hela flygplatsen, än så länge.
Hangarbyggnaden vid Spaceport America.
Hangarbyggnaden vid Spaceport America.
Hangarbyggnaden vid Spaceport America.
Hangarbyggnaden vid Spaceport America.
Hej.
Hej.
Landningsbanan vid Spaceport America.
Landningsbanan vid Spaceport America.
Spaceport America.
Spaceport America.
Guiden Gary.
Guiden Gary.
Huvudbyggnaden sedd från baksidan.
Huvudbyggnaden sedd från baksidan.
Segelbåtar på landbacken vid sjön Elephant's Butte.
Segelbåtar på landbacken vid sjön Elephant’s Butte.
In this article