Blues, båtar och bad vid Finnhamn

126050
126050

FINNHAMN/STORA JOLPAN. Det visade sig vara ett bra beslut att gå upp hit till Finnhamn i fredags kväll, även om vi kom fram sent. Särskilt lördagen blev kanon – jag badade säkert tre gånger och paddlade runt den vik som kallas Paradiset (mellan Stora Jolpan, Idholmen och västra delen av Ingmarsö, se sjökortet).

Vid restaurangen och baren vid ångbåtsbryggan där även affären ligger har de byggt ett nytt gigantiskt trädäck från vilket man har prima utsikt över den närmaste delen av skärgården. Där uppe var det blueskväll igår. Vi satt med filtar i kvällsbrisen och diggade Muddy Waters och BB King och, för min del i alla fall, smuttade på en Landsort Lager, som kommer från ett lokalt bryggeri i Nynäshamn.

Finnhamn-chartIdag, söndag, är det kvavt och med slöjmoln som tar ner tempen en aning. Jag tycker dock det är hyfsat varmt, 20+, och klibbigt ändå. Har badat en gång hittills. Den högsta vattentempen vi uppmätt är 18 grader, den här helgen har det pendlat mellan 16 och 18. Det tar sig så sakterliga.

Igår låg det uppskattningsvis ett 70-tal båtar i Paradiset. En del seglare har i vanlig ordning gett sig av nu på söndagsförmiddagen. Själva gör vi oss ingen brådska. Nu ska vi avlyssna Sommar med SR:s Sydamerikakorrespondent Lars Palmgren.

(Uppdatering: Palmgrens Sommarprogram rekommenderas starkt – få sommarpratare levererar lika många hemska, roliga och sorgliga berättelser som SR:s tidigare Latinamerikakorrespondent. Länk till programmet.)

Kolla in galleriet här ovan med bilder från Finnhamn/Stora Jolpan. Där finns även ett par bilder från lantbruket på näraliggande Idholmen dit man kan ta sig via grusväg. Där finns även en gårdsbutik. Sallad, grukor och hemmagjord vinäger fanns till salu igår.

– Det är den första skörden ännu, så jag har inte så mycket till salu ännu, säger bonden, en kvinna i 40-45-årsåldern.

 

In this article