3073
3073

En Resande Reporters Äventyr kan nu avslöja vinnaren i kategorin Bästa Svenskbåt på den stora båtmässan i Fort Lauderdale, varifrån jag just kom hem.

Vinnaren är: Ranger Tugs 31, en 9,5-meters trawlermodell med halvplanande skrov som kan fås upp i 16 knop men som marschar i 6–8 knop med hjälp av en Volvo Penta D4-diesel.

Förruffen.
Förruffen.

Utnämningen är resultatet av ombordstigning på tiotals båtar under två dagar i de storleksklasser om cirka 8-14 meter som är de vanligaste i svenska skärgårdar. Jag bedömde alla kriterier jag kunde komma på, lätt att gå ombord och ur, stuvutrymme, badbrygga och annat. Det kan konstateras att ingen är perfekt, inte ens Ranger Tugs. Alla fritidsbåtar i svenska vatten måste ha, eller åtminstone ha möjlighet till, ankare i aktern eftersom vi lägger till med fören in mot bryggor och klipphällar. I USA lägger man inte till på det viset, och följaktligen saknar även Ranger Tugs ankare i aktern. Men det är å andra sidan inte särskilt svårt att montera dit.

En annan detalj var dock avgörande för att Ranger Tugs skulle vinna slaget: den har numera stävstege i fören, infälld i ett fotsteg när den inte används och utdragbar vid ilandstigning. Stäven har också en hyfsad lutning vilket underlättar tilläggningar i naturhamn.

Utfällbara soffan på akterdäcket.
Utfällbara soffan på akterdäcket.

Flera finesser: 31-fotaren har dörr ut på styrbordssidan från förarplatsen, utfällbara soffor på akterdäck, samt även kylskåp och liten diskho med vattenkran på akterdäck, rymligt kök och två kabiner med sovplatser. Dessutom är inredningen, åtminstone i den extrautrustade mässbåten, riktigt trevlig med mycket trädetaljer.

Även inuti finns en del små roliga detaljer, som utfällbart sjökortsbord vid den framåtvända passagerarplatsen, samt uppfällbart bord och soffa på fördäck (se foto nedan). En mycket bra lösning för att ta tillvara det utrymmet som ofta sumpas bort på båtar i samma storleksklass.

Båten har sex sovplatser (två hytter med två personer vardera, plus möjlighet att bädda ned köksbordet).

Förarplatsen med dörr på styrbordssidan.
Förarplatsen med dörr på styrbordssidan.

Flybridgen är enkel att ta sig upp på via en infälld trappa på babordssidan. Sovplatsen för två personer i fören är ombonad, men själva sängen är i smalaste laget. Det är också mycket trångt när man ska in på toaletten som finns framöver på babordssidan. Ytterligare en hytt för två (relativt små) personer finns nedsänkt under matbordet mitt emot köket. Även här finns en liten nöd-toa inbyggd under en panel som går att fälla upp. Smart lösning.

En annan smart finess: flybridgen går att fälla ned vilket sänker höjden på båten om den ska transporteras på släp (Ranger Tugs marknadsförs i USA som ”trailerable”, alltså möjlig att just transportera på trailer).

VIDEO Se alla finesserna

Det finns dock andra saker att anmärka på. Badbryggan är i tråkig vit plast istället för trä. Båten har rak axel, vilket vissa kanske gillar men andra hellre skulle byta mot ett drev på en såpass liten båt även om det delvis är en smaksak. Den upp- och nedfällbara badstegen sitter vänd åt ena sidan på badbryggan, när den egentligen borde vara vänd bakåt.

31:an är Ranger Tugs största modell, och det är den som jag tycker man ska satsa på om man alls ska köpa en. De mindre modellerna saknar exempelvis dörren ut från styrplatsen på styrbordssidan, vilket är en stark fördel på 31:an.

Bilderna här nedanför visar flera detaljer om Ranger Tugs 31.

Styrbordssidan förut på Ranger Tugs 31.
Styrbordssidan förut på Ranger Tugs 31. Foto: Erik Bergin
Liksom akterdäcket är badbryggan gjort i vit och trist plast – här hade man hellre sett en brygga i trä.
Liksom akterdäcket är badbryggan gjort i trist plast – här hade man hellre sett en brygga i trä. Och badstegen är vänd åt sidan – opraktiskt. Foto: Erik bergin
Litet extra kylskåp på akterdäck, under den lilla hon på styrbordssidan.
Litet extra kylskåp på akterdäck. Foto: Erik Bergin
Vy ned mot akterdäck och den utfällda soffan.
Vy ned mot akterdäck och den utfällda soffan. Foto: Erik Bergin
God utsikt från flyen, som har alla nödvändiga manöverreglage för båten.
God utsikt från flyen, som har alla nödvändiga manöverreglage för båten. Foto: Erik Bergin
Infällda trappan upp till flybridgen.
Infällda trappan upp till flybridgen. Foto: Erik Bergin
Liten ho med vatten på akterdäck.
Liten ho med vatten på akterdäck. Det går även att få extra roder och motorkontroller monterade här, att användas vid tilläggning. Foto: Erik Bergin
En Volvo Penta D4 döljs under en lucka i akterdäck som öppnas och stängs med elkontakt.
En Volvo Penta D4 döljs under en lucka i akterdäck som öppnas och stängs med elkontakt. Foto: Erik Bergin
Vy från ingången från akterdäck och föröver.
Vy från ingången från akterdäck och föröver. Foto: Erik Bergin
Infällda lysen och skylights i hytttaket,
Infällda lysen och skylights i hytttaket. Foto: Erik Bergin
Inredningen i den extrautrustade mässbåten kändes trevlig och ombonad.
Inredningen i den extrautrustade mässbåten kändes trevlig och ombonad. Foto: Erik Bergin
Spisen på styrbordssidan strax för om dörren bak till akterdäck, och mitt emot nedgången till hytten på babordssidan. Placeringen är inte optimal med mycket spring ut och in.
Spisen på styrbordssidan strax för om dörren bak till akterdäck, och mitt emot nedgången till hytten på babordssidan. Foto: Erik Bergin
En liten kabin på babordssidan fungerar för två personer som känner varandra bra.
En liten kabin på babordssidan fungerar för två personer som känner varandra bra. Foto: Erik Bergin
Uppfällbart sjökortsbord vid den framåtvända passagerarplatsen.
Uppfällbart sjökortsbord vid den framåtvända passagerarplatsen. Foto: Erik Bergin
Bra förarplats med god utsikt.
Bra förarplats med god utsikt. Foto: Erik Bergin
En annan smart detalj: ett höj- och sänkbart bort på fördäck.
En annan smart detalj: ett höj- och sänkbart bort på fördäck. Foto: Erik Bergin
Dörr vid förarplatsen på styrbordssidan.
Dörr vid förarplatsen på styrbordssidan. Foto: Erik Bergin
Så fälls soffan upp/ned.
Så fälls soffan upp/ned. Foto: Erik Bergin
Soffan från sidan/akter ifrån i utfällt läge.
Soffan från sidan/akter ifrån i utfällt läge. Foto: Erik Bergin
Sofforna är inbyggda i relingen på akterdäck och fälls ut utåt. över vattnet. Fungerar dock inte särskilt bra i tränga vikar eller hamnar med fenderavstånd.
Sofforna är inbyggda i relingen på akterdäck och fälls upp utåt. över vattnet. Fungerar dock inte särskilt bra i trånga vikar eller hamnar med fenderavstånd. Foto: Erik Bergin
Ranger Tugs. Läs mer om bolagets historia här.
Ranger Tugs. Läs mer om bolagets historia här. Foto: Erik Bergin
Stävstege är numera inbyggt på åtminstone 31:an från årets modell.
Ranger Tugs går att få med smart infällbar stävstege från 2014 års modell. Foto: Erik Bergin
Ranger Tugs 31. Foto: Ranger Tugs
Ranger Tugs 31. Foto: Ranger Tugs
Ranger Tugs 31. Foto: Ranger Tugs
Ranger Tugs 31. Foto: Ranger Tugs

 

Ett par övriga noteringar är värda att göra: Den här recensionen bygger på en okulär besiktning av båten, däremot har jag inte provkört den. Enligt en försäljare får man ned bränsleförbrukningen till en gallon (ca 3,7 liter) per timme om man kör i marschfart. Kör man snabbare så lär den dra väsentligt mera, men det gäller väl å andra sidan de flesta halvplanande skrov. Bilder på Ranger Tugs i högre farter visar ett skrov som lutar ganska rejält bakåt vilket i sin tur indikerar att båten halvplöjer sig fram i vattnet med stor bränsleåtgång som följd.

Det kan också läggas till att utrymmet framme i sovplatsen är i trängsta laget. För att få upp toadörren måste du trycka dig framåt/åt höger och dörren tar då emot sängen. Även utgången från förarplatsen ut på däck är inte tänkt för överdrivet storväxta personer. Den främre kojen är även i smalaste laget, även om en iläggsskiva sägs kunna göra den lite bredare.

Grundpriset för båten är 280 000 dollar, vilket inte inkluderar skatter etc. På klassiskt amerikanskt manér finns en rad extrautrustning att välja till.

Här finns en virtuell tur in i Ranger Tugs 31.

Mer info om båten här och här (pdf/hemsida från Ranger Tugs).

Fler bilder av Ranger Tugs 31 (foto: Ranger Tugs). Klicka en bild för att öppna galleriet:

Läs alla inlägg från båtmässan i Fort Lauderdale.

In this article