1369
1369

NEW YORK, FREDAG — Här är ett ämne jag länge tänkt ta upp – hyran för lägenheten här i New York. Närmare bestämt hur den betalas. Så här går det till: varje månad kommer en hyresavi med en summa man ska betala vid slutet av månaden. Inga konstigheter så långt.

Men till skillnad från i Sverige, där folk betalar hyran via autogiro, eller åtminstone via internetbank, så betalas den här med – check. Jo, man tar varje månad fram sitt checkhäfte och fyller i summan och betalningsmottagaren, lägger checken i ett kuvert ihop med avin och knatar bort till en postlåda här på området där det står ”Rent Drop” och lägger i den. Se bilden här ovanför.

Stuyvesant Town här på Manhattan har cirka 12 000 lägenheter, så det blir varje månad lika många brev med checkar som ska hämtas, fraktas, sprättas upp och bokföras. På ett år blir det 144 000 checkar, för något så simpelt som en hyresinbetalning.

Det är, inser alla, ett fullständigt vansinnigt och utdaterat system som känns minst tio år efter sin tid. Men detta är samtidigt lite av tjusningen med USA, att sådana anakronismer kan få leva kvar jämte högteknologiska framsteg som tvivelsutan görs inom andra områden. Det var dagens inlägg i serien Amerikanska galenskaper, fler hittar du här.

* * *

För övrigt är det en märklig vecka som snart är till ända. Den började med förberedelser för en jobbresa, som brutalt ställdes in i tisdags när snöstormen Juno drog in och jag istället fick pulsa iväg och skriva om snö och en utrikesminister. Det blev mer jobb i form av räntebesked från centralbanken Fed – och så en ny runda med resebyråer och flygbolag för att kunna göra ett nytt försök med avresa. Tanken nu är avfärd natten till söndagen, mer om det framöver här på bloggen.

Det var dagens inlägg. Nu ska jag fila lite på min oerhört dåliga spanska, och sedan ta ett glas rödvin. Imorgon blir det till att packa väskan inför avfärd natten till söndag.

In this article