2460
2460

Om du är låginkomsttagare – eller, snarare, om dina föräldrar är det – är det bättre att växa upp nästan var som helst i USA än på Manhattan, New York City.

Det framkommer av en ambitiös granskning som New York Times gjort, baserat på arbete från två forskare vid Harvard-universitetet, om uppväxtvillkor i USA:s olika countyn, ungefär län. Det är så kallad databasjournalistik där en mängd statistik sammanställts och analyserats och som visar var i USA barn har bäst och sämst chans att klara sig i livet, beroende i vilket inkomstskikt familjerna finns i.

MER LÄSNING USA: Ny strid om högre löner

Just Manhattan är ett särdeles dåligt ställe för många barn, enligt undersökningen. Så här skriver tidningen om den ö som tusentals semestrande svenskar besöker varje år:

Consider Manhattanour best guess for where you might be reading this article. (…)

It’s among the worst counties in the U.S. in helping poor children up the income ladder. It ranks 175th out of 2,478 counties, better than only about 7 percent of counties. Compared with the rest of the country, it is also bad for rich boys and rich girls. It is relatively worse for poor girls than it is for poor boys. (The low-income population in Manhattan is concentrated in the far northern and southern parts of the borough.)

Läs hela New York Times granskning här.

MER LÄSNING Alla inlägg om journalistik

In this article