1778

Som numera stolt Land Rover Defender-ägare (lilla bilden) så noterar jag att Land Rover-fabriken i England nyligen (maj 2015) producerade den tvåmiljonte Defendern. Se fabrikens egen film om detta ärevördiga exemplar här ovan (eller klicka här).

Min Land Rover Defender, 1998 års modell, med den korta hjulbasen på 90 tum.
Min Land Rover Defender, 1998 års modell, med den korta hjulbasen på 90 tum.

Så många fler blir det inte dock. Miljö- och säkerhetslagstiftning har kört ifrån Defendern, och 2015 blir den sista årgången av terrängbilen som sett mer eller mindre likadan ut i över 60 år. Enligt en artikel i juli i lokaltidningen Birmingham Mail så fortsätter fabriken troligen in i 2016 med att producera bilar som man redan har beställningar på i orderboken, kanske så länge som februari eller rent av april. Men därefter, troligen någon gång under första halvåret 2016, är det stopp.

Läs min SvD-artikel om Defendern här.

[contextly_sidebar id=”PRJWzIop6CDzunEaDynjYlRr238LFeo3″]Det Jaguarägda Land Rover arbetar på en uppföljare till Defendern, men när den kommer och hur den ser ur är oklart (men den kan komma att se ut så här).

Redan finns mängder av dödsrunor på internet över denna klassiska bil. Den här, publicerad av amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg, driver tesen att moderna lagar inte borde gälla så praktiska fordon, och utmärker dessutom Defendern till ”the Greatest Car Ever”. Här, här och här hittar du ett urval av andra tester och artiklar om Defendern.

Den som möjligen tvivlar på att det är ett kompetent fordon i terrängen behöver heller inte leta länge för att bli motbevisad. Youtube kryllar av tester av bilen i oländig terräng.

Här är ett exempel:

https://www.youtube.com/watch?v=AuFZRPJ4oIo

Och här ett test med en eldriven Defender:

Sist men inte minst – Storbritanniens drottning Queen Elisabeth kör Defender. Vad annars? Se här:

https://www.youtube.com/watch?v=hC8YFYh-jnI

BILDER Land Rover Defender

LAND ROVER Fakta från tillverkaren

WIKIPEDIA Nörd-fakta om Defendern

In this article